2024. március 29., péntek

A boszniai szerb entitás holnaptól nem vesz részt a döntéshozásban

A Boszniai Szerb Köztársaság pártvezetői döntést hoztak a tanácskozást követően, amelyet azután tartottak meg, hogy Valentin Incko, az ENSZ bosznia-hercegovinai különmegbízottja törvényt hozott a népirtás tagadásának tiltásáról – írja az N1 hírportál.
Nedeljko Ćubrilović, a Boszniai Szerb Köztársaság parlamentjének elnöke elmondta, hogy ez az ülés Inckov döntésének és törvényének elfogadását követő bonyolult helyzet következménye.

A mai napon a Boszniai Szerb Köztársaság minden pártjának vezetői összegyűltek, melynek során építő jellegű vitát folytattunk és következtetéseket vontunk le – mondta Ćubrilović.
A Boszniai Szerb Köztársaság képviselőiként elvetjük a különmegbízott döntését, és azt elfogadhatatlannak tartjuk. Nem adottak a feltételek a közös intézményekben, az elnökségben és a miniszteri tanácsban végzendő munkához. Elvetjük a Bosznia-Hercegovina szintjén történő kényszerítést és minden együttműködést elutasítunk a különmegbízottal – jelentette ki Ćubrilović.
A politikai pártok képviselői megbeszélték, hogy a folyamatba két büntetőjogi törvényt nyújtanak be, egyfajta válaszként Inckov rendeletére.
A holnapi naptól kezdve a szerb képviselők nem vesznek részt a munkában és nem hoznak döntéseket. Remélem, hogy lesz olyan politikai érettség, amellyel megoldhatóvá válik ez az érzékeny probléma az elkövetkező időszakban – mondta Branislav Borenović, a PDP képviselője.

A szóban forgó konfliktus, és végül a Boszniai Szerb köztársaság képviselői döntésének előzménye, hogy a napokban Incko kijelentette, nem lehet tovább tagadni Srebrenicát. A különmegbízott módosította a büntető törvénykönyvet is, mely szerint törvénybe ütköző cselekedet a népirtás, vagy egyéb olyan háborús bűnök nyilvános tagadása, melyről már illetékes bíróság döntött.