2024. április 20., szombat

Biztató eredményeket mutat az AstraZeneca és a Pfizer társítása

A német Állandó Oltakozási Bizottság több tanulmány eredményei alapján azt javasolja az embereknek, hogy akik az AstraZeneca első dózisát vették fel, azok a Pfizer-védőoltással oltakozzanak másodszorra – írja a B92 hírportál.

Ivan Odak és Berislav Bošnjak, Németországban működő horvát tudósok is részt vettek abban a nagy méretű német tanulmányban, amely az AstraZeneca- és a Pfizer-védőoltásainak társításának hatékonyságát vizsgálta. A csapat élén dr. Berislav Bošnjak állt, dr. Reinhold Försterrel, aki a Német Immunológiai Társaság alelnöke és dr. Georg Behrens professzorral együtt. Eredményeiket az előkelő Nature Medicine folyóiratban közölték.

A tanulmány szerint az mRNS és a vírus vektorára alapuló védőoltásokat az egész világon használják, de nem társítják az oltakozás során, mivel nem végeztek elegendő számú tanulmányt a módszer hatékonyságával kapcsolatosan.

A tanulmányban közel 1500 személy vett részt, akiknek átlagéletkora 40 év volt és az AstraZeneca első dózisát két, vagy három hónappal ezelőtt, valamint a Pfizer-védőoltásának esetében három héttel ezelőtt vették fel.

Habár mindkét védőoltás serkentette az immunitást, mégis a Pfizer-védőoltásának hatására jelentek meg a CD4 + i CD8 + T sejtek, valamint a vibráló antitestek nagyobb fluktációjára is sor került a koronavírus három fajtájának esetében, amelyek a Covid-19 betegséget okozzák.

Szükséges megemlíteni azonban, hogy a tanulmány ideje alatt nem állt rendelkezésre elegendő adat a delta variánssal kapcsolatban, amely jelenleg domináns az egész világon. Az AstraZeneca-védőoltásának első dózisát felvevő emberek választhattak, hogy a második adagot is ebből a fajtából kérik, vagy pedig a Pfizer-védőoltása meleltt teszik le a voksukat. A tudósok megállapították, hogy az első dózist követően a tanulmányban résztvevőknek hasonló mértékű immunválasz alakult ki a szervezetükben, függetlenül a védőoltás fajtájától.

A második dózis felvételét követően azonban azon személyek szervezetében, akik két különböző oltást vettek fel, 11,5 szeresen megnövekedett az antitestek száma. Összehasonlításképpen az antitestek száma átlagosan 2,9 szeresen növekszik meg két ugyanazon védőoltásból felvett dózist követően.

Ezeket az adatokat a tanulmány szerint egészséges és viszonylag fiatal személyek szervezetében megjelenő folyamatok alapján állapították meg és nem alkalmazható az idősebb embereknél.