2024. április 19., péntek

Mi az igazság? Ki hazudik?

Együttműködött az alvilág és az államvezetőség?

A Bűnözés- és Korrupciókutató Hálózat (KRIK) elnevezésű szerbiai oknyomozó portál a napokban közzétette az eddigi legkegyetlenebb bűnszervezet vezetője, Veljko Belivuk ügyésznek tett vallomásának átiratát. Ezt követően a NewsMax Adria Marko Miljković, Belivuk jobbkezének vallomását közölte, ami szerint Miljković többször is találkozott Aleksandar Vulin korábbi védelmi miniszterrel, jelenlegi belügyminiszterrel. Társával összhangban ő is azt állította, hogy Aleksandar Vučić államfővel is tárgyalt.

Veljko Belivukot, Marko Miljkovićot és több mint 20 társukat február, március és április folyamán állították elő. Többüket gyilkossággal, emberrablással, kábítószer- és fegyverkereskedelemmel gyanúsítják. Az államvezetőség elmúlt napokban immár többedszer fényképekkel és videófelvételekkel igyekszik bemutatni, hogy milyen kegyetlenségeket hajtott végre a Belivuk által vezett Principi (Elvek), a Partizan Labdarúgóklub szurkolóiként álcázott bűnszervezet. Áldozataikat Belgrádtól nem messze, egy ritopeki házban kínozták, majd feldarabolták, ledarálták, és ilyen módon tüntették el őket. Eddig öt személy meggyilkolásával terheli az ügyészség a bűnszervezet több tagját.
A NewsMax Adria információi szerint – amit az N1 televízió leközölt – Miljković a rendőrségen tett vallomásában cáfolta, hogy ő részt vett volna azoknak a bűncselekményeknek a végrehajtásában, amikkel gyanúsítják őket. A közzétett átirat szerint kiemelte ugyanakkor, hogy Vulint a nagyapján, Svetozar Vujačićon keresztül ismerte meg, aki az akkori védelmi miniszter tanácsadója volt. Cáfolta, hogy találkozott volna Nebojša Stefanović, korábbi belügyminiszterrel, jelenlegi védelmi miniszterrel, azt azonban hangsúlyozta, hogy Belivukhoz hasonlóan (a KRIK által leközölt vallomás szerint) Vučićtyal egy zvezdarai lakásban találkozott. Akkor kapott engedélyt arra, hogy Vulinnal együttműködjön. Miljković vallomása szerint Vulinnal közösen kerestek eldugott helyet. Több ingatlan megtekintése után a miniszter el volt ragadtatva a ritopeki házzal.
Aleksandar Vulin a Happy televízión tett hétfői vendégszereplésekor kijelentette, a gyanúsítottaknak joguk van hazugságokkal védekezni, szavai szerint ez várható volt. Csalódását fejezte ki ugyanakkor az ellenzéki médiumokkal szemben, melyek a hazugságokat igazságként tüntetik fel, gyilkosokat, mészárlókat védelmezve ezzel. Politikai leszámolásnak nevezte a médiafellépést, amelynek célpontja Aleksandar Vučić és ő maga. Vulin szerint Belivuk és Miljković védelme egy előre megrendezett jegyzőkönyv alapján történik, ugyanis amíg a többi letartóztatott hallgatással védekezik, Belivuk és Miljković feladata Vučić és Vulin hitelrontása. Szavai szerint, ha ő és az államfő nem tárta volna a közvélemény elé azokat a fotókat, amelyeken a bűnbanda kegyetlensége látható, ma már mártírnak kiáltották volna ki őket.
Aleksandar Vučić többször is cáfolta az őt ért vádakat, legutóbb a hétvégén a Pink televízió esti műsorában hangsúlyozta, hogy soha nem találkozott és beszélt Belivukkal vagy Miljkovićtyal, és ezt kész megerősíteni hazugságvizsgálattal is.
A Szerbiai Ügyvédi Kamara ugyanakkor arra szólította fel nyílt levelében Dejan Carevićot, a Büntetések Végrehajtásának Igazgatósága igazgatóját, hogy vizsgálja meg, hogy jött létre átirat a Dejan Lazarević védőügyvéd és ügyfelei, Veljko Belivuk és Marko Miljković közötti beszélgetésről, amikor az ügyvéd és az ügyfelei már hat hónapja előzetes letartózatásban vannak a Belgrádi Kerületi Börtön külön egységében. A kamara arra hívja fel a figyelmet, hogy az átairat, ami nemrégiben a médiában megjelent, csak abból a beszélgetésből származhat, amit az ügyvéd folytatott az ügyfeleivel, és annak a beszélgetésnek a felvétele csak titokban készülhetett. Ezzel sérültek a gyanúsított jogai, hiszen az Alkotmány, de az emberi jogok védelméről szóló európai egyezmény szerint is mindenkinek joga van bizalmas beszélgetést folytatni a védőügyvédjével.
Miután a múlt héten a Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS) felszólította az államvezetést, hogy ne folytassanak hadjáratot a KRIK ellen, most az ANEM, a Független Elektronikus Médiumok Szövetsége tette ezt. Közleményükben, amit a Tanjug hírügynökség közölt, megengedhetetlennek nevezték, hogy az államvezetők és kormányközeli médiumok kampányt folytassanak a KRIK ellen, és hogy a bulvárlapok maffiamészáros portálnak nevezzék az oknyomozó portált, illetve úgy mutassák be mint ami célkeresztbe helyezi az államfőt.