2024. április 25., csütörtök

Eljárás indul a karaburmai balesetben ítélkező bírónő ellen

Maja Popović igazságügyi miniszter kérvényt nyújtott be a Bíróságok Felsőtanácsának, mely szerint a lehetőségeihez mérten vizsgálja ki Radmila Đerić bírónő fegyelmi felelősségének lehetőségeit a belgrádi Első Alapfokú Ügyészségén lefolytatott eljárás miatt – írja az N1 hírportál. Đerić a karaburmai balesetben ítélkezett, amikor egy sofőr két gyereket ütött el, majd otthagyta őket. Ahogy arról beszámoltunk, az egyik gyerek később életét vesztette.

A minisztérium tájékoztatása szerint a vizsgálat lefolytatására a Bíróságok Felsőtanácsának fegyelmi szervei az illetékesek. Ezen szervek a törvény alapján kell sürgősen eljárniuk a fegyelmi eljárás lefolytatásában, hogy az ügy nehogy elévüljön, amelyre két év áll rendelkezésre.

Amennyiben megállapítást nyer, hogy a bíró felelőssége fennáll az ügyben, akkor nyilvánosan kimondott büntetést is kiróhatnak rá. A fizetését legtöbb egy évig 50 százalékkal csökkenthetik, valamint előreléptetésre sem számíthat három éven keresztül.

A közlemény szerint ezen büntetések mellett, ha kiderül a bíró súlyosan terhelő felelőssége, akkor a hivatalából való felmentését is kezdeményezhetik. Emellett kihangsúlyozták, hogy a bírót nem lehet bűnösnek kimondani a véleményéért, amelyet a hivatalának végzése közben tett.

Az igazságügyi miniszter elmondta, hogy a hétvégén kezdeményezni fogja a bíró felelősségének megállapítását, aki nem rendelte el a belgrádi Karaburma városrészben történt baleset sofőrjének elzárását.