2024. március 28., csütörtök

Borjúhús helyett lóhús

Horvátországba lóhúst szállítottak be borjúhús címén – írja a B92 hírportál.

Az esetről az Europol adott ki tájékoztatást, amely már fél éve dolgozott a hamis élelmiszerek kereskedelmének leleplezésén. Erről azonban a horvát hivatalos szervek semmit sem tudtak.

– Rendszeresen változtatjuk az európai törvényeket, jobbá tesszük és szigorítjuk őket, hogy megakadályozzuk az élelem hamisítását, habár sajnos vannak olyanok, akik mindezek ellenére feltalálják magukat és kijátsszák a szabályokat. Hézagokat találnak a törvényben – mondta Biljana Borzan Európa Parlamenti képviselő.

Az OPSON X elnevezésű akciót, amely 2020 decemberében kezdődött és június végéig tartott, Horvátországon kívül még a világ 72 országában hajtották végre. Ez idő alatt mintegy 16 ezer tonnányi árut foglaltak le, amelyek egészségtelenek, vagy pedig illegálisan előállított élelmiszerek és italok voltak.

A húson kívül Horvátországban a legtöbb hamis terméket az alkoholos italok, különösen a borok és a vodka között találták. Az akcióban lefoglalt élelmiszerek és italok értéke 54 millió eurót tesz ki, valamint 600 körözési rendeletet adtak ki globális szinten.

Az élelem hamisítása gyakran előfordul az olyan termékeknél, amelyek bio, szerves, öko megjelölésekkel vannak ellátva. Ezeket leginkább azok az emberek vásárolják meg, akiknek egészségügyi okok miatt szükségük van rájuk. Ezzel pedig csak tovább növekszik a probléma – mondta Borzan.

Az akcióban a vámosok is részt vettek, melynek során fokozottabban ellenőrizték a személygépkocsikat, kombikat, tehergépjárműveket és autóbuszokat. Állításuk szerint nem voltak szabálytalanságok.