2024. április 24., szerda

Megállás nélkül 19 órát vezetett

A tehergépjárművek és autóbuszok sofőrei által elkövetett szabálytalanságok felderítésének céljából elindított nemzetközi közlekedési ellenőrzési akció keretein belül Szerbiában a múlt hét folyamán 606 autóbusz és 6819 tehergépjármű sofőrét érték a rendőrök szabálytalanságon – írja a Szerbiai RTV.
A tehergépjárművek ellenőrzésével kapcsolatosan 1974 sofőrt büntettek meg a tachográfhoz kötődő szabálytalanságok miatt, valamint azért, mert túllépték a vezetés megengedett idejét, míg 938 személyt a megfelelő dokumentációk hiánya miatt vontak felelősségre a rendőrök.
A műszaki hiányosságok miatt 414 tehergépjárművet kapcsoltak ki a közlekedésből, míg 45 kamion sofőrt ittas vezetés, további 13 személyt pedig pszichoaktív szerek használata miatt büntettek meg.
A közlemény szerint a legtöbb kamion sofőrt a niši (1087), a szabadkai (559) és a šabaci (499) rendőrségi körzetek területén érték szabálytalanságon.
A rendkívüli esetek közül kiemelkedik egy, melynek során a közlekedési rendőrség július 24-én a Vrčina közelében található Belgrád nevű fizetőkapunál egy török állampolgárt állítottak meg, akiről kiderült, hogy jócskán túllépte a naponta megengedett 9 óra 9 percnyi vezetési időt, az ellenőrzés pillanatában ugyanis már 19 órája és 9 perce folyamatosan úton volt. Az illetőt kikapcsolták a közlekedésből.
Az autóbuszok esetében 199 sofőrt az engedélyezett vezetési idő túllépése, valamint a tachográfhoz kötődő szabálytalanságok miatt büntettek meg, 97 személyt a megfelelő dokumentáció hiánya miatt, míg a különféle műszaki hiányosságok miatt 17 sofőrt vontak felelősségre.