2024. március 29., péntek

Mikor lesz 300 euró a minimálbér?

Aleksandar Vučić szerbiai államfő és Siniša Mali szerbiai pénzügyminiszter az elmúlt napokban újabb a gazdasági támogatást jelentett be, valamint több hangzatos ígéretet is tett a médiának. A szerbiai elnök ígéretét arról, hogy jövőre 300 euró lesz a minimálbér  Dragan Lončar, a belgrádi Közgazdasági Kar dékánhelyettese kommentálta a Prva televízióban.

Mikorra várható, hogy ez valóra válik? 

– Ami a legfontosabb, legkésőbb szeptember derekáig létre kell jönnie egy megegyezésnek a  Szerbiai Munkaadók Uniója és a szakszervezetek között, a kormány közreműködésével. Amennyiben ez nem történik meg, a kormánynak egyedül kell döntenie a jövőre esedékes minimálbér nagyságáról – mutatott rá Lončar. A szaktekintély szerint az igencsak bizonytalan járványhelyzet miatt elhamarkodott lehet az ígéret. Nagyon nehéz előrelátni mit hoz az ősz.

– Teljesen reális felkészülni a negyedik hullámra. Ez igen negatívan hat majd ki az egész gazdaságra, attól függetlenül, hogy a bejelentések szerint semmiféle határlezárás nem várható – mondta a professzor.

Lončar azt is hangsúlyozta, több olyan gazdasági ágazat is volt, amelyek szárnyaltak a járvány alatt, de ez nem jelenti azt, hogy ezek kiegyenlítik a többi szektorban keletkezett károkat.

– Kell egy egészséges egyensúly az állam és a gazdaság között. A államkassza nem egy kiüríthetetlen korsó. Az igaz, hogy jövőre a GDP 6 százalékos emelkedését irányozzák elő, de ebben senki sem lehet biztos. Ha a dolgok nem a várt forgatókönyv szerint alakulnak, akkor a sok ígérgetés csak kárt okoz – mondta.