2024. április 25., csütörtök

Rendelettel bejegyzik a 2015 előtt emelt épületeket

Nem hivatalos értesülés szerint dekrétum, azaz kormányrendelet alapján bejegyzik a kataszteri hivatalban mindazokat a 2015 előtt, engedély nélkül emelt házakat, amelyek saját lakhatás céljára épültek. Aleksandar Vućič államfő szombat esti tévés szereplése után, melyben arról is szót ejtett, hogy hamarosan indul az újabb legalizálási módszer, a Večernje novosti azt írja, az állam elsősorban azokon a szegény sorsú polgárokon szeretne segíteni, akik azért építkeztek illegálisan, hogy tető legyen a fejük felett.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Állítólag szigorúan odafigyelnek majd arra, hogy az utóbbi hat évben engedély nélkül épített létesítményeket semmiképpen se lehessen legalizálni, tekintve hogy tulajdonosaik bűncselekményt követtek el, amiért eljárást indítanak ellenük. A régebben emelt épületek tulajdonosai közül nem lesz dekrétum alapján való legalizálási esélyük azoknak, akik haszonszerzés céljából, illetve vállalkozásuk bővítése végett építkeztek. Az új előírások alapján a hatóságok a legszigorúbban járnak el azokkal szemben, akik építési engedély nélkül kezdenek hozzá az alapok ásásához, miután az állam már jelezte, hogy új törvény készül.

Országszerte majdnem kétmillió épületet kellene legalizálni. A becslések szerint egyes önkormányzatok illetékeseinek fiókjaiban 20.000–30.000 legalizálási kérelem is porosodik, de a legtöbb községben, illetve városban esetleg csak 100 körüli beadványra adtak kedvező választ az utóbbi másfél évben, amióta ez a tevékenység ismét átkerült az önkormányzatok illetékességébe.

Még nem tudni, mekkora lesz az illeték az állami rendelettel történő bejegyzésre. Az épületek legalizálásáról szóló törvényt 2015-ben hozták meg, azóta csak 7500 végzés született az engedély nélkül emelt épületek lebontásáról.