2024. április 20., szombat

Hogyan startol az idei iskolaév?

Branko Ružić oktatásügyi miniszter ma kijelentette, hogy a szeptember 1-jén megkezdődő tanítás módja az országos válságstáb javaslatainak függvénye – írja a 021.rs hírportál.
Elmondta, hogy a megfelelő szintű átoltottság elérése nélkül elképzelhető, hogy nem lesz lehetséges a következő iskolaévnek a szokásos módon való kivitelezése. Hozzátette, hogy a minisztérium minden eshetőségre készen áll, de sokkal jobb lenne, ha az előttünk álló tanév a megszokott módon indulna el és úgy is fejeződne be júniusban.
A szeptember 1-től induló oktatás módja a járványtani intézkedéseket előíró eddigi döntéshozóktól függ, vagyis az országos válságstáb egészségügyi részétől, amely javaslatokat fog tenni a teljes testületnek és ezt követően a kormány hozza meg a végső döntést – magyarázta Ružić.
Reményét fejezte ki, hogy a tanárok, de legfőképpen a diákok miatt a megszokott módon fog elkezdődni a következő iskolaév. Szavai szerint ez azonban az oltakozási folyamat függvénye.
Kihangsúlyozta, hogy a kormány, az elnök és minden más illetékes is lehetővé tették az oltakozást és a védőoltások széles választékát is, ennek ellenére mégsem sikerült elérni a megfelelő szintű immunitási arányt.
Az oltakozás nélkül azt kockáztatjuk, hogy az iskolaév ne az előírt szabályok szerint kezdődjön el – mondta Ružić.
Felszólított mindenkit, de különösen a 17 és 35 év között fiatalokat, hogy mielőbb vegyék fel az oltást és ilyen módon fejezzék ki felelősségüket a kisebbek, de az idősebbek és az oktatási rendszerben dolgozók iránt is.