2021. szeptember 22., szerda

Az összefogás korparancs

Szili Katalin: Brüsszel és Strasbourg nem tekinti fontosnak az őshonos nemzetiségek kérdését, csak LMBTQ-ügyekben szólal meg

Az összefogás napjainkban korparancs, egymás biztonságát csak közösen tudjuk megteremteni és megőrizni – mondta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szombaton Szarvas-Ezüstszőlőn.

A politikus a XXIV. Kárpát-medencei nemzetiségi napok és aratónap rendezvényén kijelentette: egyesülés nélkül nem tudunk úrrá lenni a 21. század kihívásain, a problémákon, még a pandémián se.
A biztonságot pedig csak úgy tudjuk biztosítani – határon innen és túl, és a nemzetiségeknek is –, ha tiszteljük egymás nyelvhasználatát, kultúráját, hagyományait, identitását – tette hozzá Szili Katalin.
Emlékeztetett arra, a magyar alaptörvényben benne van a határon túli magyarságért vállalt és viselt felelősség, továbbá az, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek államalkotó tényezők. Ez nem minden szomszédos országban van így – jegyezte meg.
Szili Katalin közölte: Brüsszel és Strasbourg nem tekinti fontosnak az őshonos nemzetiségek kérdését, csak LMBTQ-ügyekben szólal meg.
Az idén Magyarországon a nemzeti újrakezdés évét hirdették meg, ez jelenti a gazdaság talpra állítását és az értékek elismertetését – hangsúlyozta.
A Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesületének szervezésében megrendezett eseményen azt mondta: az aratás az új élet, a jövő jelképe; Szarvas pedig – az ott élő szlovák nemzetiség révén – kiváló példát nyújt az együttélésben.
Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, hogy az elmúlt tíz év a nemzeti összetartozás építésének évtizede volt, az anyaország minden magyarlakta településsel erősíteni tudta kapcsolatait, és fejlesztéseket hajtott végre.
Hangsúlyozta, hogy akkor lesz a nemzeti összetartozás és a magyar vidék erős, ha a gazdák a szellemiséget, a kormányzat pedig az anyagiakat adja. Kiemelte: a kormány a következő tíz évben mindent megtesz annak érdekében, hogy a vidéken élők számára korszerű infrastruktúrát és munkahelyet teremtsen.
Kulcsár László, a Békés Megyei Agrárkamara elnöke szerint azoknak, „akik egy kenyéren vannak", össze kell fogniuk, mert a magyarság elleni támadásokat és a járványt csak úgy lehet kivédeni.
Babák Mihály (Fidesz–KDNP) polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy valami jó irányba változott az utóbbi években: volt pénz programokra, falufejlesztésre, mindenre; és a határon túli magyarok még sosem voltak ilyen fontosak.