2023. február 4., szombat

Budapest Pride: Több ellentüntetést is tartottak Budapesten

Vedd vissza a jövőd! szlogennel rendezték meg a 26. Budapest Pride fesztivált lezáró felvonulást szombaton. Karácsony Gergely főpolgármester a résztvevőket köszöntve azt hangsúlyozta, hogy Budapest sokszínű és befogadó. Az esemény ellen tiltakozva több ellentüntetést is tartottak a fővárosban.

Az LMBTQ-közösség egy hónapon át tartó rendezvényének lezárásaként a résztvevők a Madách Imre térről a Szabadság hídon át a Tabánba vonultak.
A felvonulás előtt Csikós Ádám, a Budapest Pride egyik szervezője kijelentette, hogy soha nem tapasztalt jogfosztások érték a közösségüket. Azt hangoztatta, nem hagyják, hogy másodrendű állampolgárokként kezeljék őket és bátornak nevezte az esemény összes résztvevőjét.
A szervezők korábban azt írták, hogy a felvonulás szlogenjével a társadalomban érezhető szorongásra és apátiára akarnak reagálni; hisznek abban, hogy az ezekre adott legjobb válasz a közösségi cselekvés. Hozzátették: a Pride tiltakozás is, egyebek mellett „a homofób propagandatörvény", „a transznemű embereket megbélyegző alkotmánymódosítás és a jogi nemváltás betiltása", valamint a homofób, gyűlölködő közbeszéd ellen.
A menetet vezető teherautó mellett a „Tudod kit szeress? Akit akarsz!" feliratú molinót vitték, amelyen a Párbeszéd logója is látható volt. A résztvevők rendőri felvezetéssel haladtak.
A menet célállomásán Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, azért vesz részt a rendezvényen, mert nem bírja elviselni azt a politikát, „ami nap mint nap egyre gonoszabbá akarja tenni (...) az embereket". Hozzátette, emellett ezt azért is kötelességének érzi, mert a sokszínű, befogadó Budapest „szolgálója" és amikor valakit bántanak az országban, akkor ő akar lenni az emberek helyett a pajzs, a céltábla. „Hetero vagyok, a többséghez tartozom, de tudom azt, hogy a többséghez tartozni nem privilégium, nem hatalom, amivel vissza kell élnünk. A többséghez tartozni felelősség, hogy mindaz, ami nekem megadatott, mindenki másnak is megadatott legyen ebben a városban és ebben a hazában" – fogalmazott.
Azt mondta, keresztényként tudja, hogy mindannyian a Teremtő képére lettünk teremtve. „Bár nem vagyunk egyformák, egyenlők igen" – jelentette ki, hozzátéve: „amíg nem vagyunk mindannyian szabadok, addig egyikünk sem szabad".
A menetben egy nagy szivárványos zászlót vittek, de sok résztvevőnél is voltak ilyen lobogók. A tömegben az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum zászlóit is lehetett látni. Több politikus is megjelent, köztük Kunhalmi Ágnes (MSZP), valamint Szabó Tímea és Tordai Bence (Párbeszéd). Amikor a menet eleje a Tabánba ért, a vége még a Fővám téren volt.
A Fővám téren ellentüntetők csoportja fogadta a felvonulás résztvevőit. A kordonnal elzárt demonstrálók „STOP LMBTQ" molinót tartottak a magasba és a „Tiltsák be!", valamint a „Mocskos Pride!" rigmust skandálták.
Előzőleg az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán a Eurpoean Patriots Unite nevű szervezet tartott demonstrációt. Ott Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője úgy fogalmazott: a globalista erők gyarmattá akarják tenni a Szent Korona országát, ezek "előretolt egységei a szexuális deviánsok". Hozzátette, Magyarország bástya a liberális „gőzhengerrel" szembeni szabadságharcban, a normalitás védelmében.
Volner János független országgyűlési képviselő, a Volner Párt elnöke arra szólított fel mindenkit, hogy vegyen részt a kormány által kezdeményezett gyermekvédelmi népszavazáson, szavazzon igennel az egészséges családok megvédésére és nemmel az LMBTQ-propagandára, a pedofíliára.
A résztvevők nemzeti színű zászlókat lobogtattak, transzparenseiken egyebek mellett az „Állítsuk meg a gyermekek megrontását!" felirat volt olvasható.