2024. április 23., kedd

Litvánia kifogyott a pengésdrótból

Észtország száz kilométer szögesdrótot és drónokat adományoz

Litvánia kifogyott a pengésdrótból, ezért megakadt az illegális bevándorlás feltartóztatását célzó, 550 kilométer hosszú határkerítés építése Fehéroroszországgal közös határán – közölte vasárnap Arnoldas Abramavicius litván belügyminiszter-helyettes.
Litvánia július 9-én látott neki a határkerítés megépítésének Fehéroroszországgal közös határán, miután azzal vádolta meg a fehérorosz hatóságokat, hogy külföldről migránsokat szállítanak az országba, és onnan illegális úton akarják bejuttatni őket az Európai Unióba. A határkerítés várhatóan 41 millió euróba kerül, és az elképzelések szerint egy fal is ki fogja egészíteni. A projektet ellenzi az Európai Unió.
A BNS helyi hírügynökségnek Abramavicius már pénteken megerősítette, hogy kifutottak a NATO-szabványú pengésdrótból. Mint mondta, Litvániában nem gyártanak ilyet, így a vilniusi vezetés bilaterális szinten kért segítséget más országoktól. Észtország szombaton jelezte, hogy száz kilométernyi pengésdrótot ad Litvániának, de Szlovéniával és Dániával is folytatnak megbeszéléseket.
Szombaton Csehország is bejelentette, hogy segélyt küld a balti országba. A cseh belügyminisztérium húsz sátrat, száz tábori ágyat, ötszáz takarót és ugyanennyi hálózsákot küld. A 3,2 millió korona (450 millió forint) értékű segély szombat estefelé már meg is érkezett Medininkai településre, ahol 900 fő elhelyezésére alkalmas befogadó központ épül. Jan Hamácek cseh belügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte a migránsporbléma felhasználását nyomásgyakorlásra az Európai Unióra vagy tagországaira.
A visegrádi négyek külügyminiszterei egy héttel ezelőtti komáromi találkozójukon megállapodtak abban, hogy összehangoltan segítséget nyújtanak Litvániának. Lengyelország csütörtökön bejelentette, hogy humanitárius konvojokat küld Litvániába.
Észtország a száz kilométer hosszú szögesdrót mellett még három drónt is ad térítésmentesen Litvániának, hogy megvédje a határát a fehérorosz határon át érkező illegális bevándorlóktól.
Kalle Laanet észt védelmi miniszter a bejelentés kapcsán Litvánia, illetve az egész Európai Unió elleni hibrid háborúnak nevezte a litván migránsválságot. Szombaton Csehország is bejelentette, hogy segélyt küld a balti országba.
A BNS litván hírügynökség ismertetése szerint Laanet telefonon beszélt Agne Bilotaita litván belügyminiszterrel, és ajánlott segítséget a válság rendezéséhez. Azt mondta, hogy Litvánia Észtország szövetségese, és azonnali segítséget nyújt neki a válságban.
A litván külügyminisztérium szombaton arról tájékoztatott, hogy Gabrielius Landsbergis külügyminiszter a válságról egyeztetett telefonon Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével. Azt mondta, hogy Litvánia intenzíven foglalkozik a krízis megoldásával, de az uniós intézményeknek is a lehető legnagyobb erőfeszítéseket kell tenniük, tárgyalva azokkal a közel-keleti és afrikai országokkal, ahonnan a migránsok érkeznek.
Az év eleje óta a litván–fehérorosz határon 2470 határsértőt vettek őrizetbe, harmincszor többet, mint tavaly egész évben.
Május végén Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt mondta, hogy országa eddig feltartóztatta a szomszédos államba tartó illegális migránsokat, útját állta a drogcsempészetnek, de tekintettel az országra gyakorolt nyugati nyomásra, a hatóságok meggondolhatják magukat. Vilnius azzal gyanúsítja Minszket, hogy Bagdadból és Isztambulból közvetlen repülőjáratokon utaztat be – többségében iraki – migránsokat, hogy aztán illegálisan az unió területére küldje tovább őket. Az Európai Unió képviselői azt vetették a fehérorosz hatóságok szemére, hogy szándékosan beengedik az illegális migránsokat Litvánia területére.
Arnoldas Abramavicsusz helyettes belügyminiszter szombaton a Lietufos Rytas hírportálnak nyilatkozva azt mondta, hogy amennyiben az illegális bevándorlók száma az országban eléri a tízezret, Vilnius az Európai Uniótól kérni fogja az elosztásukat szolidaritási alapon más uniós országokban, ugyanúgy, ahogyan ezt Görögország, Olaszország, Ciprus és Málta tette. Reményét fejezte ki egyben, hogy ezt sikerül elkerülni a határvédelem megerősítése és más intézkedések révén.