2024. április 26., péntek

Egy őzbak tartja félelemben a falvak lakosait

A Kruševac közelében található Pepeljevac településének lakói már tíz napja félelemben élnek egy őzbak támadásai miatt – írja a 021.rs hírportál.
Az állat legkevesebb hat embert támadott meg, a lakosok pedig azt állítják, hogy Pepeljevácon kívül Bekčići, Cerova és Lukavac falvaiban is betört a házak udvarába.
Zorica Živadinović (63) pepeljeváci lakos volt az állat első áldozata és július 15-én a kertjében sebesült meg, amikor éppen hagymát szedett. Az eset során a férje is vele volt és ennek köszönhetően együttesen megvédték magukat.
Az őzbak emellett megtámadott és megsebesített egy hat és egy tíz esztendős kislányt, valamint az édesapjukat is, akiket felöklelt és vágásokat ejtett a testükön.
A kruševáci vadász egyesület illetékesei kijelentették, hogy minden szükséges intézkedést megtesznek, hogy mielőbb elkapják az őzt.
A vadon élő állatokra nem jellemző, hogy betörnek a falvakba, udvarokba és nem félnek az embertől. Nem tudni mi áll az állat szokatlan viselkedésének hátterében. Elképzelhető, hogy egy olyan egyedről van szó, amelyet fogságban tartottak, majd elengedtek, vagy megszökött. A másik lehetséges válasz, hogy július végén megkezdődött a párzási időszak, ilyenkor pedig a hím egyedeknek a hormonok túltengése miatt megváltozik a viselkedése – mondta Milomir Civić, a kruševáci Rasina vadászterület vezetője.