2024. április 25., csütörtök

Egyre drágábbak a mesterek Szerbiában

Egyre csak emelkednek a szakemberek által elvégzett munkák árai, ennek ellenére egyre kevesebb az igazi mester, sőt, csak fele dolgozik hivatalosan.

Az árak emelkedésére egyszerű a magyarázat: a kereslet és a kínálat kapcsolata. A 021.rs hírportálnak nyilatkozó mester még maga is elismerte, hogy magasak az árak, azonban a legtöbb embernek nincs elegendő pénze, hogy kifizesse ezeket. Másrészt pedig munka van, ezért is ilyen magasak az árak.

Csak néhány példát hozott fel a hírportál: a csempe lerakásának négyzetméterenkénti ára 10-15 euró, egy klíma beszerelése 8000 dinártól indul, a műanyag ablakok beszerelése 120 eurótól halad felfelé, vízvezetékre való csatlakozás 50 eurónál kezdődik, míg a festés négyzetméterenkénti ára 1,5 euró.

Nagyon sok mester a külföldi létet választotta magának, így igyekszik megteremteni magának a megfelelő életszínvonalat. Itt többet ér a munkájuk és a szorgalmuk, és főleg a speciális munkákat végző mestereké.

A tapasztalt szakemberek a hírportálnak elmondták, hogy nem csak a külföldre való vándorlás jelent nagy problémát, de az is, hogy a fiatalok nem akarják csinálni ezt a munkát.

A koronavírus járvány, ahogy mindenre, úgy az ilyen munkákra is rányomta a bélyegét, azonban nem jelentősen. Egy, a portálnak nyilatkozó újvidéki asztalos elmondta, hogy a járvány ellenére volt munkája, azonban más mesterségekre jobban kihatott az elmúlt időszak.

A megkérdezett mesterek elmondták, hogy a szakembereknek csak egy kis része végzi hivatalosan a munkát, a legtöbbjük a köznyelv szerint feketén dolgozik. Emellett az általuk foglalkoztatott embereket is ritkán jelentik be, hiszen anyagilag nem mindig éri meg. Emellett sokszor azért is félnek bejelenteni az embereket, mert bár az idényben sok a munka, amikor nincs, akkor nem biztos, hogy képes lesz megtartani. Ugyan ez vonatkozik arra is, hogy feketén vagy hivatalosan végzik a munkát: a szezon alatt egymást érik a munkák, van bevétel, azonban a téli időszakban csak csurran-csöppen, a számlák azonban továbbra is jönnek.