2024. március 29., péntek

Újjáépítik a rendőrség épületét

Többnyire népjóléti kérdéseket vitatott meg a képviselő-testület

A városi képviselő-testület tegnapi ülését megelőzően Miloš Vučević polgármester beszélt néhány fontos napirendi pontról, amelyeket a képviselők később megvitattak.
A polgármester többnyire olyan napirendi pontok jelentőségére hívta fel a figyelmet, amelyek a szociális politikát érintik. A helységközi autóbusz szállításának költségmegtérítési körülményeiről szóló határozatról is döntöttek az ülésen, ez azt jelenti, hogy abban az esetben, ha a beutazó diák egyedülálló szülő gyermeke, a helységközi autóbuszjegy költségeinek 80 százalékát megtéríti az önkormányzat.

A napirendi pontok közül több a kommunális kérdéseket érintette, a polgármester véleményezte a Városi Közlekedési Közvállalat előző évi működéséről szóló jelentést. A vállalat ugyanis tavaly a megalapítása óta talán legnehezebb időszakát vészelte át, mivel a múlt évben kétszer kevesebb jegyet vásároltak a polgárok, mint egyébként. Ez a cég viszont a járvány idején is aktívan részt vett az egészségügyi dolgozók és más szolgálatok tagjainak szállításában, ezért az üzemanyagköltségeik nem változtak, és ez súlyos veszteséget okozott. – A városi önkormányzat ez mögé a közvállalat mögé állt, és három alkalommal is támogatást fizetett neki. Hálásak vagyunk a sofőröknek és minden alkalmazottnak, mindazoknak, akik fenntartották a tömegközlekedési rendszert, még a nehéz körülmények között is, és ezáltal lehetővé tették azt, hogy a városi autóbuszok rendszeresen közlekedhessenek – mondta Vučević, majd hozzátette, hogy a támogatások nélkül a közvállalat a 65 dináros jegyár mellett nem tudott volna fennmaradni.

Beszélt arról is, hogy a Szociális Munkaközpont keretében még két részleg kiépítésére biztosították a keretösszeget, ennek köszönhetően az intézmény kapacitását megnövelhetik majd. A két új épület a szociális védelemnyújtás aktivitásainak nyújt majd otthont, vagyis gyermekek és fiatalok találhatnak majd itt menedéket és más, hasonló célokra használják majd őket.
Az urbanisztikát érintő javaslatok között található az újvidéki rendőrségi hivatal épületének átalakítására vonatkozó tervdokumentáció kiegészítései is. Ennek értelmében újjáépítik majd az I. Péter király sugárúton működő rendőrállomás épületét.

Vučević hangsúlyozta továbbá a háborús rokkantak és az elesettek családtagjainak lakásproblémáinak megoldásáról szóló javaslat fontosságát is, amely a lakáskiosztó bizottságtól ered, és amely szerint a Stanoje Stanojević utcában található lakások bérlését a város még további tíz évre hosszabbítja. Mivel a vonatkozó törvény nem teszi lehetővé a lakások felvásárlását, tartós megoldás sem születhet, ezért a polgármester egy megbeszélésen alapuló megoldás lehetőségére szólít fel, amellyel a lakókkal együtt kezdeményeznék a törvényben foglaltak megváltoztatását.

Bolondgombát árult

Az újvidéki rendőrség dolgozói egy marihuana-termesztő laboratóriumra bukkantak a város területén, egy 27 éves, helybeli fiatalember ellen bűnvádi feljelentést tettek drogkereskedelem miatt. Az improvizált laboratórium Futak peremvárosi falu területén működött, a gyanúsított 105 cserépbe ültette a füvet. A nyomozók lefoglaltak 256 gramm szárított marihuanát és egy precíz, digitális mérleget is.
n n n
Egy 25 éves, boszniai illetőségű fiatalember ellen is drogkereskedelem gyanúával tettek bűnvádi feljelentést az újvidéki nyomozók. Átkutatták a lakását, 130 gramm összsúlyú, pszicjoaktív anyagokat tartlmazó gombafélét találtak. Elvettek tőle 35 gramm marihuanát és egy precíz, digitális mérleget is.