2024. április 23., kedd
NAGYBECSKEREK

A polgármesternél a Linglong küldöttsége

Az új munkahelyek megnyitása és a környezet megóvása a két alappillére a Nagybecskerek és a kínai Linglong társaság közötti együttműködésnek, hangzott el Simo Salapura polgármester és a kínai kompánia képviselőinek tegnapi tárgyalásán. A tárgyalást a nagybecskereki városházán tartották meg, az eseményről a polgármesteri hivatal közleményben tájékoztatta a közvéleményt.

A kínai társaságnak – az USA után – a nagybecskereki gumiabroncsgyára az első Ázsián kívüli beruházása és amint közölték, az építkezés a tervezett ütemben halad. A közlemény szerint a nagybecskerekiek nagy érdeklődést mutatnak a beruházás iránt, elsősorban a leendő munkahelyek miatt. A beruházó a gyár beindításához már megfelelő számú, képzett munkaerővel rendelkezik, de a beruházónak további munkaerőre lesz szüksége. A társaság szorosabb együttműködést szándékozik kiépíteni a helyi önkormányzattal, különösen a környezeti kérdésekre vonatkozóan.

Nagybecskerek polgármestere kijelentette, hogy a helyi önkormányzat igyekszik mindenről tájékozódni a beruházással kapcsolatban, hiszen annak megvalósítása megváltoztatja a nagybecskereki ipari övezetnek a képét és nagy hatással lesz a város gazdasági életére.

A tárgyaláson jelen volt Predrag Bodiroga, a Városi Vízművek igazgatója is, mivel szó volt a leendő gyár vízellátásáról és szennyvizének az elvezetéséről is.
A kínai befektető első európai gyára 2025-ben kezdi el a munkáját teljes kapacitással Nagybecskereken. Ötszázezer négyzetméteren, 1200 dolgozó, évente több mint 13 millió autógumit készít és szállít majd Európába. Adók és járulékok címén a város évi 630 millió dináros jövedelemre számít.

Míg egyesek környezeti kockázatra figyelmeztetnek, addig a beruházó szerint korszerű technológiát alkalmaznak, és nem veszélyeztetik majd a környezetet.