2024. március 28., csütörtök

Nyár a Vöröskeresztben

Fókuszban a fiatalok – Gondok a használhatatlan használt ruhákkal – Nyári véradóhiány

A nyár nem jelent kikapcsolódást a Vöröskereszt számára, ugyanis ebben az időszakban is számos feladat vár rájuk. Fontányi Andor, a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezetének titkára arról számolt be lapunknak, hogy a nyári időszakban a fiatalokat célzó programokra fektetik a hangsúlyt.

– Két táborba is küldtünk gyerekeket, az egyik a magyarkanizsai Vöröskereszt-tábor, a másikra pedig a tartományi Vöröskereszt szervezésében került sor, a Vöröskereszt palánkai üdülőhelyén. Mindkét táborba 4-4 diákot küldtünk, emellett további táborok is tervben vannak. Ezekről folyamatosan értesítjük a diákokat, és toborozzuk a résztvevőket. Emellett az év közben elmaradt munkálatokat próbáljuk rendszerezni és pótolni. Ilyen volt pl. a használtruha-raktárunk takarítása és rendszerezése. Sajnos, egy kamionnyi ruhát meg kellett semmisítenünk, ami hatalmas probléma számunkra. Ezért is szeretnénk felhívni a lakosok figyelmét, hogy amikor használt ruhát adományoznak a Vöröskeresztnek, akkor fokozottan figyeljenek oda, hogy az még használható és megfelelő állapotú legyen.

Hasznavehetetlen ruhákkal ne okozzanak nehézségeket, és ne gördítsenek akadályokat a rászorulók megsegítésének folyamatába – mondta el Fontányi, majd azzal folytatta, hogy nyári időszak van, de a község területén nincsen fürdőzésre kijelölt hely. Ettől függetlenül a Vöröskereszt feladata, hogy minden lakost, főként a fiatalokat, felvilágosítson a fürdőzés alapszabályairól. Ezek a tudnivalók a községi Vöröskereszt Facebook-oldalán is megtalálhatók. Fontos az, hogy a fürdőhelyen vigyázzunk magunkra és másokra is – emelte ki a titkár.

A szervezet egyik leghumánusabb megmozdulása a véradási akció. Július elején is megszervezték, községi szinten. A három helyszínen összesen 45 véradó jelent meg, akiktől összesen 45 egységnyi vért gyűjtöttek be. Ez a megszokotthoz képest kevesebb, de Fontányi elmondása szerint a nyári időszakban természetes, hogy csökken a véradók száma.

A Vöröskereszt községi szervezetének további tervei kapcsán a titkár elmondta, hogy a nyár folyamán igyekeznek felkészülni az ősszel kezdődő feladatokra is.
– A nyár során szeretnénk felkészülni az őszi időszakra, ami azt jelenti, hogy a fiatal aktivistáinkat fel fogjuk készíteni egy éves programra, amit az iskolákban tudunk velük közösen megvalósítani. Emellett most készülünk fel az egyik leglényegesebb és -tömegesebb programunkra, a népkonyhaprogramra is. Alapélelmiszerek érkeznek a Szerbiai Vöröskereszttől, valamint a népkonyha felszerelése is bővült. Ugyancsak a Szerbiai Vöröskereszttől egy 150 literes kazánt kaptunk, amit már be is építettünk a konyhába. Ez nagy segítséget jelent, mivel gazdaságosabban és gyorsabban tudjuk elkészíteni az ételeket a jövőben. Emellett a nyár folyamán csomagokat is fogunk kapni, valószínűleg 300 élelmiszer- és higiéniai csomag fog érkezni a községbe. Ezt azok a rászoruló családok között fogjuk kiosztani, akik nem felhasználói a népkonyhaprogramnak – mondta el Fontányi, majd hozzáfűzte, hogy aktivitásaikban követni fogják a Vöröskereszt éves tervét, amennyiben a körülmények ezt engedik.