2024. március 19., kedd

Csóka község napja

Koszorúzás és ünnepi ülés – A legjobb diákok és sportolók pénzjutalmat kaptak

Pénteken Csóka község napja alkalmából 9 órakor a katolikus temetőben az önkormányzat koszorúját Oláj Tibor, a községi képviselő-testület elnöke és Stana Gyömbér polgármester, a művelődési és oktatási központ koszorúját pedig Kobrehel Éva és Dienes Zoltán helyezte el az 1831-es kolerajárvány áldozatainak emlékkeresztjén. 1831. július 26-án, Szent Anna napján hunyt el az utolsó kolerás beteg. Csóka akkori polgárai fogadalmat tettek, hogy minden évben hálaadó szentmisén emlékeznek meg a számukra sorsfordító napról.

A megjutalmazott diákok Oláj Tibor és Stana Gyömbér társaságában

A megjutalmazott diákok Oláj Tibor és Stana Gyömbér társaságában

A koszorúzást követően a Művelődési Ház előcsarnokában megnyílt az amatőr képzőművészeket soraiba tömörítő Paletta Egyesület tagja, Savo Števanov ikonfestő alkotásaiból összeállított tárlat. Ugyanitt látható az Oltvány Egyesület és a Százszorszép kézimunkacsoport kiállítása. A Művelődési Ház nagytermében 11 órakor kezdődött a képviselő-testület ünnepi ülése. A művelődési műsor kezdetén a tiszaszentmiklósi Tihomir Ostojić Művelődési Egyesület asszonykórusa elénekelte a szerb himnuszt, majd a Csalogány asszonykórus és a Rákóczi férfikar elénekelte a magyar himnuszt. Ágoston Ivett negyedikes tanuló szavalattal, Mirjana Štrbac ugyancsak negyedikes diák pedig hegedűjátékával kápráztatta el az ünneplő sokadalmat.

Az ünnepi ülésen Oláj Tibor szólt az ünneplő közösséghez:
– Az elmúlt bő egy év történéseit legnagyobb mértékben a koronavírus-járvány határozta meg. A világjárvány okozta nehézségek ellenére az eredeti céloknak megfelelően igyekeztünk elvégezni a betervezett közmű- és más beruházásokat. A legfontosabb beruházások közül meg kell említeni az utcák útburkolatának a javítását, a dűlőutak és sárrázók rendezését, járdák építését, a csapadékelvezetési munkálatokat, a középületek és más épületek felújítását. Ezen nagy jelentőségű feladatok és célok megvalósítása kapcsán külön figyelmet érdemel a képviselő-testület munkája és hozzájárulása. A testületben és a bizottságok munkájában aktív szerepvállalással a képviselők elősegítették az önkormányzat eredményes működését. A helyi önkormányzatok sikeres működésének egyik fontos tényezője az együttműködés, ami nem az ellentétet, hanem az azonosságot erősíti a kormányzati szervekkel, a képviselő-testület, a községi tanács, a községi elnök és a közigazgatási hivatal reláción. Csak így lehet hatékony a község vezetősége – emelte ki ünnepi beszédében a képviselő-testület elnöke.

A kolerakeresztnél elhelyezték az emlékezés virágait

A kolerakeresztnél elhelyezték az emlékezés virágait

Az ünnepi képviselő-testületi ülés záróakkordjaként a korábbi évek hagyományát folytatva a testület elnöke és a polgármester pénzjutalmakat adott át a legsikeresebb általános és középiskolás diákoknak és sportolóknak.
A községnapi ünnepi ülésen jelen volt többek között Tóth Zoltán tartományi környezetvédelmi titkárhelyettes és Kormányos László tartományi ifjúsági és sporttitkárhelyettes, valamint az egyházak, a helyi közösségek, a községi intézmények, a sport- és művelődési szervezetek képviselői is.
A községnapi rendezvények hétfőn, július 26-án, Szent Anna napján folytatódnak. A Szent Gábriel arkangyal pravoszláv templomban fél 10-től liturgiát tartanak, majd ugyanitt 16 órától vecsernye. A Szentháromság katolikus templomban 19 órakor hálaadó szentmise lesz Szent Anna tiszteletére, úgy, ahogyan 166 évvel ezelőtt megfogadták Csóka egykor élt polgárai.