2024. március 28., csütörtök
SZENTTAMÁSI KÖZSÉGI KÉPVISELŐ-TESTÜLET

Húszperces ülés

Elfogadták a köz- és magánszféra közötti partnerség projektumáról szóló határozatot

A szenttamási községi képviselő-testület 12. rendes ülését mindössze öt napirendi ponttal tegnap tartották meg. A 11. ülésről szóló rövid jegyzőkönyv elfogadása után a képviselők határozatot hoztak a köz- és magánszféra közötti partnerség projektumáról, döntöttek a köztulajdonban lévő lakásoknak és lakóépületeknek a Szociális Központ által történő felhasználásáról szóló határozat módosításáról, továbbá a község területén működő vendéglátóipari, kereskedelmi, kisipari, továbbá a szerencsejáték- és fogadóirodák nyitvatartásáról.

Az ülés egyik legfontosabb napirendi pontja a köz- és magánszféra közötti partnerség projektumáról szóló határozat volt, amely a szenttamási községhez tartozó utak és földszintes épületek karbantartására vonatkozik, és amelyet a szerb kormány bizottsága is jóváhagyott. A jelenlévőknek Danijela Vujačić, a Községi Közigazgatási Hivatal vezetője elmagyarázta, hogy a projektum lehetőséget nyújt a községen belüli úthálózat rekonstrukciójának és helyreállításának finanszírozására egy magánpartner részéről, amelyet a jogszabályok szerint a közbeszerzési eljárásban választanak ki. A partner megválasztását követően a megállapodás tervezetét ismét napirendre tűzik a helyi parlamentben.

− Ezeket a munkákat hosszabb időn keresztül lehet fizetni, számos előnnyel járnak, így elkerülhető a községi költségvetésre nehezedő nyomás, és egyúttal biztosítva lesz az úthálózat és más infrastruktúra folyamatos javítása. A köz- és magánszféra közötti partnerség projektuma ezúttal csak Turiára és Nádaljára vonatkozik, Szenttamás kimarad, mégpedig az elsődleges és a másodlagos szennyvízcsatorna-hálózat és a szennyvíztisztító tervezett építése miatt, ezért tiszteletben kell tartani a logikus és racionális munkasorrendet. Egyszerűbben fogalmazva nem szeretnénk teljesen új aszfaltutakat az utcákra, hiszen a csatornahálózat kiépítése folyamán ezeket több helyen át kell vágni, vagyis károsulnak, és nincs értelme hiába dolgozni. Ahol elkészül a hálózat, ott lesz új aszfaltburkolat is – magyarázta a közigazgatási hivatal vezetője. Hozzátette, az elfogadott határozat szerint a partnerség 10 évig tart. Az erre a célra szánt éves összeg maximum 10 millió dinár lehet, azzal a feltétellel, hogy a magánpartner nem kezdhet semmilyen felújítási munkát a szenttamási önkormányzat, vagy a helyi utak karbantartásáért felelős Graditelj Közvállalat külön meghatalmazása és engedélye nélkül.

Az ülés képviselői kérdésekkel zárult.