2024. március 28., csütörtök
TISZASZENTMIKLÓS

Ma ér véget a Tiszaszentmiklósi Kézművestábor

Az elmúlt héten ismét gyermekzsongással volt tele a Tiszaszentmiklósi Magyar Kultúrkör székháza, amely az idén 27. alkalommal adott otthont a kézműves-, sátoros tábornak. Ottjártunkkor Rúzsa Mária zentai népművész, a Rozetta Kézműves Társaság tagja mutatta meg a kisgyermekeknek a batikolás fortélyait, ezenkívül megismerkedtek a nemezeléssel, a varrással, és egyik nap egy kovácsmester is ellátogatott hozzájuk – nyilatkozta napilapunknak Reperger Miklós, a TMKK vezetője.

Az idei táborban Kúláról, Adáról, Felsőhegyről, Zentáról, Csókáról és Padéról érkeztek gyermekek, összesen harmincan, egytől egyig az elemi iskolák 5–6. osztályosai. A kézműves-foglalkozásokon kívül a gyermekek sokat játszanak, tevékenységeiket a négy évszak köré igyekeztek összegyűjteni a szervezők, minden évszakban kiemeltek egy jeles néphagyományhoz kötődő dátumot – ecsetelte Csizmadia Berák Benita, a tábor egyik vezetője.

– A tavasznál az egyik legfontosabb ünnepünket, a húsvétot emeltük ki, és mondókákat, dalokat tanultak a gyermekek, az ünneppel kapcsolatos szokásokat elevenítették fel, és a kézműves-foglalkozásokat is ehhez kötötték: írott tojásokat készítettek, gyertyát díszítettek, ezenkívül mozgásos ügyességi és népi játékok is voltak a legkisebbek számára. A nyár kapcsán Szent Iván éjszakáját idézték fel, tűzugrással, a fiúk által a falu szélén összegyűjtött virágokból pedig koszorúkat készítettek, az ősszel kapcsolatban őszi dalokat énekeltek, a télnél pedig természetesen a karácsonyi ünnepek hagyományait, szokásait elevenítették fel – magyarázta Berák Benita, aki ennek kapcsán azt is elmondta, hogy a gyermekek korábban kihúztak maguknak egy titkos társat, s azt a feladatot kapták, hogy csakis kézműves dolgokkal ajándékozhatják meg.