2024. április 20., szombat

Irány a Gyöngysziget!

Az Etűdök előadói várják a közönséget – Vasárnap gálaműsor

Az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad az idén ünnepelte 25 éves gazdag munkáját. A kis színészek egy csoportja és néhány oktató megérdemelten élvezi a diákszínpad szervezte tábort Bácsföldvár közelében, a Gyöngyszigeten.

Figura Teréziától, a diákszínpad vezetőjétől telefonon érdeklődtünk, miként zajlanak a tábori napok.

– Tizennyolc fiatal érkezett a táborba, mind általános iskolások, a diákszínpad tagjai a fiatal és a középső csoportból. Akik foglalkoznak velük: Német Attila, a mi Dodónk, az Újvidéki Színház színésze, továbbá Tóth Dániel, aki friss diplomás az Újvidéki Művészeti Akadémián, valamint Ladisity Nóra, aki volt diákszínpados, most elsőéves az újvidéki Magyar Tanszéken és Ćurčić Sofija (akit Zsókának szólítunk) a zenei tudásával járul hozzá a tábor munkájához. A tábor célja, hogy a gyerekek, akik a színház berkeiben együtt próbálnak, valamivel lazább környezetben egymásra tudjanak hangolódni. Mi is megismerjük őket, ők is meglátják, hogy mi, színészek is mindennapi emberek vagyunk jó és rossz pillanatainkkal. Meglátják azt is, hogy mi nemcsak a színházban működünk, hanem teljesen nomád körülmények között is. Barátkozni, viccelődni is tudunk, de kicsit komolyra is venni néha-néha a hangulatot, hogy alkossunk is valamit. A négy nap célja a ráhangolódás, és hogy néhány etűdöt elkészítsünk, amelyeket bemutatunk velük a vasárnapi gálaműsorban.

Két csoportra osztottuk a fiatalokat. Külön csoportban dolgoznak az oktatók a fiatalabbakkal, az alsósokkal és az ötödikesekkel, és külön az idősebbekkel, a hetedikesekkel és a nyolcadikosokkal. Egy-egy etűdöt fognak elkészíteni. Közben a közös etűdöt az összes gyerek készíti, és este a tábortűz mellett dalokat is tanulunk, amelyeket szintén be fogunk mutatni. Az etűdök játékos drámapedagógiai feladatokból, gyakorlatokból, munkákból, az oktatók által kialakított jelenetekből állnak, amiket végül bemutatnak a gyerekek, fiatalok.

Bácsföldváron vagyunk elszállásolva, a Gyöngyszigeten. Itt vertük fel a sátortábort, mindannyian sátrakban vagyunk. Tizenegy sátor díszeleg ezen a terepen. Van lejárat a holt-Tiszára, fürdőzni is lehet, szórakozásból is van bőven, nemcsak munka, munka.

Csütörtök reggel érkeztünk. A szülők autókkal hozták le a gyerekeket, segítettek a sátrakat felállítani, utána érzékeny búcsút vettünk tőlük, mi meg itt maradtunk.

A természet lágy ölén szúnyog is és unalmas piaci légy is van, de nem engedjük, hogy ez a kedvünket szegje. A vízben egy-két halacskát láttak a gyerekek és brekegő békákkal találkoztak. Ez nem állattartó terület, hanem víkendtelepülés. Itt olyan csönd van, mintha vadonban lennénk. És sem víz, sem áram nincs. A teljesen nomád körülmények közötti élet nagy élmény a gyerekeknek. Bácsföldvárról, a kútról hozom a vizet ballonokban... Lehoztuk a táborhelyre a bográcsot, itt főzzük az ebédet.

Vasárnap este nyolckor zárul majd a sátortábor. Aznap 15 órától szeretettel várjuk a szülőket és a vendégeket, akiknek bemutatjuk 16 órakor a gálaműsort. Utána lesz még egy kicsi szabadidőprogram, ennek keretében a gyerekek a szülőkkel is fürdőzhetnek. Ezt követően leszedik, leszedjük a sátrakat, és 20 órakor mindenki hazaindulhat

Az Etűdök előadói várják a Diákszínpad Tábor gálaműsorára az érdeklődő közönséget, akik kíváncsiak arra, hogy mit csináltunk, mit készítettünk. Tehát mindenkit szívesen látunk július 25-én, vasárnap a 16 órától kezdődő programunkra a Bácsföldvár melletti Gyöngyszigeten. A 45.523463291130746,20.061869751574775 koordináták alapján meg lehet találni a táborhelyet, amelyet a Színes Szilánkok Diákszínpad a kerítésnél kitett logója jelez – mondta Figura Terézia.