2024. április 25., csütörtök

Norvég filmalkotás a legjobb

A világ legrosszabb embere című alkotás nyert az idei palicsi filmfesztiválon

Pénteken véget ért a 28. palicsi filmfesztivál. Ilyenkor a legizgalmasabb pillanat mindig az eredményhirdetés. A fő versenyprogram tizenegy filmje közül a zsűri a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat A világ legrosszabb embere című norvég alkotásnak ítélte oda. Ugyanezt a filmet díjazta a FIPRESCI is.

A legjobb rendezői díjat Ferit Karahan kapta meg a Brothers Keeper, azaz A testvérvédelmező című török filmért. A legjobb színész Tahar Ahim lett, A mauritániai című brit filmben nyújtott alakításáért.

A Párhuzamok és ütközések programrész legjobb filmje a Nun of Your Business horvát film, a különdíjat pedig az A Boy című orosz filmnek ítélték oda.

A zsűri értékelése

A fő versenyprogram zsűrijét Klaus Eder német filmkritikus, Minja Peković szarajevói születésű színésznő, a szabadkai Népszínház társulatának tagja, Jovan Arsenić nagybecskereki születésű rendező, Christos Nikou görög filmrendező, valamint Daria Onyshchenko ukrán–német filmrendező és forgatókönyvíró alkotta.

A zsűri értékelése szerint a Joachim Trier rendezésében készült A világ legrosszabb embere című film főleg az emberi viszonyok mélyreható és a kinematográfia szempontjából szerteágazó ábrázolása miatt érdemelte ki a legjobb alkotásnak járó díját.

A legjobb rendező Ferit Karahan lett, a Brother's Keeper című filmje pedig valójában török–román koprodukcióban készült. Egyesek talán nem értenének ezzel együtt, de Klaus Eder zsűrielnök szerint nincs igazán különbség a legjobb film és a legjobb rendezőnek járó díj között, mert a legjobb film is dicséri a rendezőt és a rendezői díj is dicséri a filmet. Így ő úgy tartja, hogy valójában két legjobb film van. A zsűri szerint ez a film azért érdemel díjat, mert szubtilis módon enged betekintést a Törökország keleti részének társadalmi helyzetébe.

A zsűri szerint nem volt vitás az, hogy a legjobb színész a Kevin Macdonald rendezésében készült, A mauritániai című film egyik főszereplője, Tahar Ahim, hiszen meggyőzően és élethűen adta át a guantanamói foglyok életét.  

A FIPRESCI, azaz a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége zsűrije szintén ebben a programrészben ítélt oda díjakat. A bírálóbizottság tagjai ezúttal Andoni Iturbe Tolosa, Dinu–Ioan Nicula és Barbara Gasser voltak, ők szintén a norvég filmet tartották a legjobbnak.

A Párhuzamok és ütközések filmjeit a kritikusok nemzetközi zsűrije bírálta el, amelyet idén Dominik Sobolewski, Suzana Zlatanović és Ana Šturm alkotta. Az értékelésük szerint az Ivana Marinić Kragić rendezésében készült Nun of Your Business című horvát film egy bátor megnyilvánulása annak, hogy egy fontos témát inspiratív, szellemes és emberségesen meleg módon mutasson be, az üzenete is nagyon emberi, a címe is ezt rejti: nem más dolga az, hogyan éljük a magánéletünket.

A kritikusok nemzetközi zsűrije az elsőfilmes Vitaly Akimovnak ítélt oda különdíjat az A Boy, azaz A fiú című orosz alkotásért, filmjének kegyetlen őszinteségéért, ami a zsűri tagjait úgymond hasbarúgásként érte, de ugyanakkor a szívüket is rabul ejtette, a film ugyanis azt üzeni, hogy a művészet életeket menthet meg.

Vajdasági vonatkozású filmek

Csütörtökön a palicsi filmfesztiválon vajdasági vonatkozású filmeket is láthattunk. Sokan voltak kíváncsiak az új magyar filmek programrészben bemutatott, Varsics Péter rendezésében, valamint Béres Márta és Fekete Ernő főszereplésével készült Így vagy tökéletes című filmre. A vetítés után a közönség beszélgetett is a rendezővel, valamint Béres Mártával. Varsics Pétertől azt tudhattuk meg, hogy szeretett volna egy olyan filmet készíteni, amely nem tipikusan romantikus komédia, hanem jobban életszerű és a hús-vér emberekről szól. Béres Márta egyebek közt azt is mondta, hogy élvezte a forgatást és máskor is szívesen szerepelne Varsics Péter filmjében.

Óriási volt az érdeklődés a palicsi Abbázia moziban, ahol K. Kovács Ákos Branka című rövidfilmjét vetítették. Nem csupán az összes ülőhely volt foglalt, sokan álltak is. A film a kilencvenes évek legelején játszódik a térségünkön és a csecsemőcsempészetről szól. A vetítésen jelen volt a rendező és a társrendező, Oláh Tamás is. Ahogyan azt hallhattuk, a film története ugyan fiktív, de valóságalapja van, amely további kutatást igényelne.

A fesztivál zárónapjára egy különleges vetítést is beharangoztak a nyári színpadon. A Jelena Gavrilović és Uroš Tomić rendezésében készült Kljun című sorozatról van szó, amelynek az első két részét mutatták be. A sorozat egy női detektívről, Sonja Kljunról szól, aki Szabadkán nyomoz. Ahogyan azt hallhattuk, a széria eleve azért is izgalmas, mert női nyomozó áll a középpontjában, ami nálunk nem jellemző, de a helyszínek is érdekesek, hiszen Szabadka mellett egyebek közt Palicson, Zentán, Nagybecskereken, Nagykikindán és Újvidéken is forgatták. A sorozatból tíz rész készült el és vélhetően az ősszel lesznek láthatóak.