2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Harmadik dózist ajánlanak

Augusztus elsején hoznak végleges döntést az újabb emlékeztető oltásról

A szerbiai immunizációs szakbizottság a védőoltás harmadik dózisának beadását ajánlja minden olyan polgár számára, aki legkevesebb hat hónappal ezelőtt vette fel a korábbi dózist. A testület az mRNS-technológiát (a koronavírus „tüskefehérjéjének" létrehozásához szükséges genetikai információt) alkalmazó oltásokat ajánlja harmadik emlékeztető oltásnak, vagyis a Pfizer és a Moderna termékeit. A szakbizottság a döntését az eddig rendelkezésre álló kisszámú tanulmányra alapozta, melyek bizonyították, hogy ezeknek az oltásoknak az újbóli alkalmazása egyértelműen növeli a humorális immunválasz hatékonyságát, ami az ellenanyagokkal való reakciót jelenti. A harmadik dózist mindenkinek ajánlják, függetlenül attól, hogy előzőleg melyik védőoltást vette fel, azok esetében különösen fontos lehet, akik valamilyen immunrendszert érintő megbetegedéssel küszködnek, s azoknak, akik ilyen személyekkel élnek együtt, különösen, ha az idősebb korcsoportokhoz tartoznak. Az ajánlást figyelembe véve végleges döntést a harmadik adag felvételéről a válságtörzs a bejelentések szerint augusztus elsején hozza meg.

MOST KELLENE FELVENNI
Hétről hétre komolyabbá válik majd a helyzet, elsősorban a delta variáns gyors terjedése miatt, jelentette ki pénteken Marijan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet szerbiai igazgatója. Mint mondta, most minden az immunizáció mértékétől függ, sokkal jobb lenne most felvenni a vakcinát, mint akkor, amikor a vírus a legnagyobb mértékben fertőz majd, fűzte hozzá.
A szerbiai járványügyi szakértők két veszély miatt aggódnak: az egyik, hogy ismét növekedésnek indul a kórházi kezelésre szoruló koronavírusos fertőzöttek száma, a másik pedig az az adat, mely szerint az immunizáció terén sikeresebb országokban is növekszik az új fertőzöttek száma, Szerbiában pedig a felnőtt lakosságnak csak a fele vette fel a védőoltást.

NEM ALKOTMÁNYSZEGÉS
Egyre gyakrabban emlegetik a védőoltás felvételének kötelezővé tételét, ezzel kapcsolatban Predrag Kon járványszakértő, a válságtörzs tagja kijelentette, a kötelező védőoltás fogalma már szerepel a szerbiai törvényekben, ami azt jelenti, nincs igazuk azoknak, akik alkotmányellenesnek tartják ennek esetleges bevezetését. Úgy fogalmazott, ha ennek a járványnak a leküzdése esetében alkotmányellenesnek számít a kötelező immunizáció bevezetése, akkor alkotmányellenes az egész törvény is, amelyben ezt az intézkedést szabályozzák. Arra tett javaslatot a Szerbiai Alkotmánybíróságnak, hogy vizsgálja meg a törvényt, s fejtse ki véleményét. Kon elmondta, az egészségügyi dolgozók kötelező immunizálását bármelyik pillanatban elrendelheti az illetékes miniszter, valamint emlékeztetett arra, hogy ezeknek a foglalkoztatottaknak eleve jó néhány védőoltást fel kell venniük munkájuk végzése érdekében, így semmi újdonságot nem jelent, ha egy újabb vakcina is a listára kerül. A Danasnak adott nyilatkozatában Kon közölte, nem mehetünk vissza a múltba, nem lehet újra olyan lezárásokat bevezetni, mint tavaly, mert most már erős fegyver van a kezünkben a betegség ellen, ez pedig a védőoltás. Nem zárta ki ugyanakkor, hogy megszorító intézkedéseket vezetnek be még augusztus vége előtt, ha gyors ütemben növekszik a fertőzöttek száma.

HÁTSZÉL A TURIZMUSNAK
A szerb kormány pénteken úgy döntött, hogy elismeri az országba való beutazáskor a Luxemburg, Andorra, Spanyolország, Ausztria, Görögország, San Marino, Szlovénia, Tunézia, Törökország, Horvátország, Románia, Németország, Amerikai Egyesült Államok, Svájc és Dánia által kiállított oltási vagy a koronavírus-megbetegedés kiheverését bizonyító igazolásokat is. A döntést üdvözölte Tatjana Matić kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszter, aki annak a véleményének adott hangot, hogy a döntés pozitív elmozdulást jelent az ország turizmusa fellendítése érdekében.

202 FERTŐZÖTT – 3 ELHUNYT
A pénteken 15 órakor közölt adatok értelmében az elmúlt 24 órában 8853 koronavírustesztet végeztek el, 202 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Újabb 3 személy hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, az áldozatok száma 7098. Kórházi kezelésre 323-an szorulnak, közülük 10-en vannak lélegeztetőgépen. A járványhelyzet kezdete óta 4.600.110 koronavírustesztet végeztek el, s 719.664 vizsgálat eredménye volt pozitív. A halálozási arány 0,99 százalék.
Az újvidéki kórházakban kilencen vannak kezelésen, közülük négyen lélegeztetőgépen. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet legutóbbi adatai szerint Újvidéken jelenleg 143 aktív fertőzött van, Vajdaság egész területén pedig 304 – a számok folyamatosan növekednek.