2024. március 29., péntek

Magyar helyreállítási alapot hoznak létre

Orbán: Nekünk is részünk lesz a járvány negyedik hullámában

Brüsszel megtámadta Magyarországot, ezért van szükség a gyermekvédelmi népszavazásra – jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor elmondta: abban az 54 oldalas dokumentumban, amelyet az Európai Bizottság elküldött, azt követelik, hogy változtassuk meg a gyermekvédelmi törvényt. A családi jog és a gyermekek jogaira vonatkozó törvények mind nemzeti hatáskörbe tartoznak, de óriási nyomás alá helyeztek bennünket Brüsszelből.
„Zsarolnak, fenyegetőznek, kötelezettségszegési eljárást indítanak, késleltetik a kifizetéseket, így miután a gyermekeink jövője a tét, nem engedhetünk" – fogalmazott Orbán Viktor.
Kifejtette: a kormány egymagában nem lesz elég erős ebben a küzdelemben, szükség van minden magyar ember támogatására. Így volt ez a kötelező szétosztási kvóták esetében is: a kormány egymagában nem lett volna képes ellenállni, de akkor egész Európát a magyar népszavazók védték meg a migránsok kötelező szétosztásától – magyarázta.
A kormányfő úgy látja, Brüsszel szeretné, ha beengednénk az LMBTQ-propagandistákat az iskolákba, az Európai Bizottság szerint az iskolában vannak olyan jogok, amelyek megelőzik a szülői jogokat. Az EU szerint az európai szabadságeszmény kiteljesedését várják ettől, de a gyerek nem a felnőtt szabadság kérdésébe tartozik, és ez nem szabadság, hanem gyermekvédelmi kérdés – jelentette ki.
Kiemelte: „ki akarják venni a gyermekek nevelését a kezünkből. Lehet, hogy Nyugat-Európában másként mennek a dolgok, de a magyar gyermekek nevelése a magyarokra tartozik" – mondta.
Orbán Viktor bejelentette: a kormány úgy döntött, hogy a gazdaságvédelmi alapon belül létrehozza a magyar helyreállítási alapot, és elindítja azokat a programokat, amelyeket az európai helyreállítási alap finanszírozna. Elmondta: az európai helyreállítási alap legfontosabb ismérve, hogy gyors, ezért ezt késleltetni – várhatóan két hónapos halasztást kér a tárgyalások folytatására az Európai Unió – éppen az alap értelmét kérdőjelezi meg.
„Ez a pénz nekünk jár, tudják késleltetni, de nem tudják nem ideadni, ezért a kormány úgy döntött, hogy ugyanazokat a programokat, amelyeket Brüsszellel már jóváhagyatott, megindítja. Ki fogjuk fizetni, ha jön Brüsszelből pénz, ha nem" – hangsúlyozta.
A magyar emberek lenézése azt állítani – folytatta –, hogy a kormány valamilyen témáról el akarja terelni a figyelmet a gyermekvédelmi népszavazással. Remélhetőleg januárban, februárban megtarthatják a referendumot – fűzte hozzá.
A miniszterelnök a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban ismertette: 23 embernél azonosították a delta, kettőnél a gamma variánst, és az egészségügyi szakemberek dolgoznak a helyzet pontos feltérképezésén. Az emberek 55 százaléka túl van két oltáson, így ma Európa egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból Magyarország. De a negyedik hullám elkezdődött Nyugat-Európában, és Magyarország is része lesz – jelentette ki.