2024. április 19., péntek

Újabb korlátozások Franciaországban

Heves viták után a francia képviselők péntekre virradóra megszavazták azt a törvénytervezetet, amely kiszélesíti a Covid-igazolás használatát a mindennapi életében, hatósági karantént ír elő a fertőzötteknek, és kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást az egészségügyi és szociális dolgozók, valamint a tűzoltók számára.
A járvány 2020. márciusi kezdete óta ez a kilencedik francia törvény a Covid-19 terjedésének megakadályozására: az 577 tagú nemzetgyűlésben a jelen lévő képviselők közül 116-an szavaztak igennel 86 nem ellenében. A javaslat végleges elfogadása a hétvégén várható. A törvénybe foglalt intézkedéseket egyébként rendelet formájában már a hét elején kihirdette a kormány.
A szigorításokat, amelyeket Emmanuel Macron államfő július 12-i beszédében jelentett be, a kormány a delta variáns által okozott negyedik hullámával indokolta. A korábbiaknál fertőzőbb variáns az új esetek csaknem nyolcvan százalékát okozza.
Jóllehet az egészségügyi és a szociális dolgozók, valamint a tűzoltók oltási kötelezettségéről konszenzus alakult ki a társadalomban, a koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentum (oltási igazolás vagy a 48 óránál nem régebbi negatív teszt) használatának kiterjesztése a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyekre (vendéglátóhelyek, kulturális intézmények, nagyobb üzletek, vonatok, kórházak, vásárok, fesztiválok) heves vitát váltott ki. Az oltási igazolványok vagy a negatív tesztek felmutatása a 12 és 17 év közöttiek számára csak szeptember 30-tól lesz kötelező, miután számukra később kezdődött az oltási kampány.
A korlátozó intézkedések alapvető célja az oltási hajlandóság növelése: az országban jelenleg naponta csaknem egymillióan veszik fel a védőoltást, s a szomszédos Spanyolországból és Portugáliából is sokan a dél-franciaországi nyaralóhelyeken kérik azt, a felgyorsított kampánynak köszönhetően.
A 67 millió lakosú Franciaország lakosságának 58 százaléka (39 millió ember) kapta meg a vakcina legalább első adagját, 32 millió pedig mindkét vakcinaadagot megkapta.