2024. április 23., kedd

Felújítás előtt több elhanyagolt kastély?

Megbeszéléseket folytatott Maja Gojković kulturális és tájékoztatási miniszter ma több település vezetőivel és képviselőivel. A tárgyalásokon szó esett Zombor, Szerbcsernye, Óbecse, Törökbecse, Verbász, Temerin, Torontálszécsány, Bácspalánka, Belcsény, Futak, Versec, Banja Koviljača, Aranđelovac, Ćuprija és Vrnjačka banja lehetséges felújítási munkálatairól, amelyeket a kastélyokon, a villákon és a nyaralókon hajtanának végre.

Gojković felhívta a figyelmet arra, hogy a projekt annak érdekében jött létre, hogy megvizsgálják a nagy potenciállal rendelkező kastélyok, villák és nyaralók állapotát, amelyek felújítása és céljának meghatározása a kulturális tartalmak és az idegenforgalom további fejlesztésének feltételeit teremti meg, áll az illetékes minisztérium közleményében.

Gojković hangsúlyozta, hogy francia szakértői segítséggel 25 létesítmény megvalósíthatósági tanulmánya készül el, ezt követően kezdődik meg az egész folyamat.

A Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium munkacsoportja korábban 118 olyan épületet vett jegyzékbe, amelyek kulturális műemlékek, vagy amelyek korábbi védelem alatt álltak. A 118-ból 82 állami tulajdonban van, többségük rossz állapotban van.