2024. április 25., csütörtök

Igazságtalan műszaki vizsga

Alaptalanul utasítottak vissza több gépjárművet

Rémálommá változott az személygépkocsik éves bejegyzéséhez szükséges műszaki vizsga. Az autótulajdonosok hosszasan várakoznak arra, hogy sorba kerülhessenek. Néhányan már többször is erre kényszerültek, mivel első alkalommal visszautasították őket. Július 6-a óta, amióta új szabályzat van érvényben, már a kisebb hibával rendelkező kocsik sem mennek át a műszaki vizsgán. Sok tulajdonos kénytelen a vizsgát követően autószerelőhöz fordulni, kijavíttatni a hibát, majd visszatérni, és újból sorban állni. Ez csak fokozza a türelmetlenséget, az idegességet, a sorok pedig csak hosszabbodnak. Mindemellett a műszaki vizsga költsége is növekedett. A média több alkalommal is felkapta az idei gépkocsi-regisztráció körüli ügyet, mivel sok autótulajdonos panaszkodott az eljárás folyamatára. Állítólag már igen apró, akár esztétikai hibákba is belekötnek a műszaki vizsgáztatás során. A közvélemény által gyakorolt nyomás hatására Nebojša Arsov, a Szerbiai Közlekedési Rendőrség parancsnoka a Novosti napilap munkatársainak reagált.

– A következő napokban minden sofőrt felhívunk, akinek a gépjárműve nem ment át a műszaki vizsgán az olyan jelentéktelen hibák miatt, mint nem volt a járműben ablaktörlő folyadék, üléshuzat, hiányoztak a műanyag szelepsapkák, illetve kisebb horpadások voltak a karosszérián. Eljárást indítunk minden olyan műhely ellen, amelyben műszaki vizsgát végeznek, és az említett vagy hasonló apróságok miatt nem engedték át a járműveket. Amennyiben szükséges lesz, ezeket a műhelyeket megfosztjuk a működési engedélytől is – jelentette ki a parancsnok.

Arsov azt is elmondta, a törvényt be kell tartani. Csakis olyan gépjármű mehet át a bejegyzés előtti kötelező műszaki vizsgán, amely nem veszélyezteti a forgalmat, tehát biztonságos. A három legfontosabb elvárás: a kormányszerkezetnek és a fékrendszernek a kifogástalan működése, valamint az alváznak a korróziómentessége.

– Már jelentős számú panasz érkezett egyes műhelyek ellen. Hangsúlyozom, az is büntetendő, amikor egy közlekedésbiztonsági szempontból kifogástalan gépjárműről azt állítjuk, nem felel meg a műszaki előírásoknak. Jelenleg 1204 műhely végez műszaki vizsgát az ország területén, ebből 251 a fővárosban. Véleményem szerint sokan működési engedély nélkül maradnak a következő hónapokban – közölte a rendőrparancsnok.

A műszaki vizsga díjának emelkedését több műhely is azzal magyarázza, hogy tíz évvel ezelőtt a  vizsga csak formaság volt, így nem is kellett érte sokat fizetni. Egyes becslések szerint az év végére a díjak ismét csökkennek, és 4500 dinár lesz ismét az gépkocsik műszaki ellenőrzése. A műhelytulajdonosok elmondása szerint régen egy váltásban 10 gépkocsit ellenőriztek, a jelenlegi követelmények miatt azonban két váltás ellenőriz ugyanennyi járművet.

Siniša Todorović, egy belgrádi műhely tulajdonosa szerint az új követelmények miatt a műhelyeknek új eszközökbe kellett beruházni.

– A pluszköltség mellett az ellenőrzést végző mestereknek is többet kell fizetnünk, mert a műszaki vizsga legalább 70 percig eltart, régen viszont fél óra alatt elvégeztük – indokolta a díj emelkedését Todorović. A díj 600 százalékkal emelkedett a tíz évvel ezelőttihez képest, így jelenleg 1500–2000 dinárba kerül a műszaki vizsga.

Belgrádban egy személygépkocsi műszaki vizsgája 6000 dinár, a teherjármű átvizsgálásáért pedig 7500 dinárt kell fizetni. Vajdaságban 1000 dinárral fizetnek többet, mint Belgrádban, az ország déli részein pedig valamennyivel kevesebbet.

A műszaki vizsgáért természetesen sehol sem kell annyit fizetni a régióban, mint Szerbiában. Nem parákról van szó, hanem akár félárakról is.