2024. április 20., szombat

Mali: Szerbia megállíthatatlan

Harmincötezer dinárra növekedhet a minimálbér

A második negyedévben 12–15 százalékos gazdasági növekedésre számítunk – mondta Siniša Mali pénzügyminiszter a Pink televízió műsorában. Újra kiemelte, hogy az állam a koronavírus következményeinek enyhítésére előirányzott 266 milliárd dináros harmadik csomaggal megóvta az ország gazdaságát és a munkahelyeket.

Az idénre tervezett állami támogatások folyósítása folytatódik: jövő szerdán kifizetik az autóbuszonkénti 600 eurós támogatás negyedik részét, augusztus 6-án pedig annak a 777 személynek utalják át a segélyt, akik önállóan tevékenykednek a kultúra területén. Tíz napra rá, azaz augusztus 16-án újabb teljes minimálbért folyósítanak az idegenforgalomban dolgozóknak és a vendéglátósoknak. Szeptemberben a nyugdíjasok kapják meg a számukra előirányzott második 50 eurós támogatást, novemberben pedig újabb 30 euró érkezik minden szerbiai állampolgár számlájára – sorolta Mali.

A pénzügyminiszter szerint az állam betartotta az ígéreteit: az idén három fél minimálbért utaltak át annak az 1,2 millió alkalmazottnak, akiket magánvállalatok foglalkoztatnak. Hatvan euró támogatásban részesültek a munkanélküliek, és 5,7 millió lakos kapta kézhez az első 30 eurós segítséget is. Ezen felül fejenként 3 ezer dinárral jutalmazták azokat, akik felvették a koronavírus elleni védőoltást – folytatta a felsorolást a miniszter.

Mali kitért a minimálbér növelésére is: bejelentette, hogy a napokban az állam tárgyalásokat folytat a munkavállalók érdekképviseleteivel és a munkaadókkal arról, hogy a jelenlegi 32 ezer dináros minimálbért 35 ezer dinárra növeljék. A pénzügyminiszter ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az év elején már 6,6 százalékkal növekedett a legalacsonyabb munkabér, és további 9 százalékos növelést terveznek. A cél a 300 eurós minimálbér, amely az elvárások szerint tovább növeli a jelenleg 560 eurós átlagkeresetet is Szerbiában – mondta a pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy Szerbia megállíthatatlanul halad előre, és az ország gazdasága nem bukott meg az olyan nagy kihívások közepette sem, mint amilyen a koronavírus-járvány.