2024. április 17., szerda

Kevés éjszakai szórakozóhely kap támogatást

Az éjszakai bároknak és kluboknak szánt állami segélyre mindössze 18 cég jogosult, ennyi tett eleget a kormányrendeletben feltüntetett feltételeknek. Miša Relić, az Éjszakai Bárok és Klubok Egyesületének elnöke a Nova ekonomijának úgy nyilatkozott, hogy mindössze 40 éjszakai szórakozóhely kap támogatást. A Kereskedelmi, Turisztikai és Távközlési Minisztériumból szerzett értesülések szerint a vállalkozásoknak ez a kategóriája összesen 36,1 millió dinárt kap, egy-egy cég maximum 36.000 euró dinár ellenértékére számíthat.

A kormány május végén hozott rendeletet a koronavírus-járvány okozta válsággal sújtott éjszakai szórakozóhelyek közvetlen anyagi megsegítéséről, júniusban azonban az állami támogatások ellenőrzésére alakult bizottság leállította az eljárást, mert úgy értékelte, hogy a kormányjavaslat „szelektív”, megbonthatja a konkurenciát, valamint azt is közölte, hogy pontosan meg kell határozni, mekkora a támogatási összeg. A minisztérium ennek kapcsán közölte: a segély összege a 2019. április 1-je és 2020. március 31-e közötti időszakban megvalósított áfaköteles forgalom 6 százalékának felel meg. Az adóhivatalból a szaktárcához érkezett értesítés szerint 18 vállalat teljesítette a támogatási feltételeket, a kifizetés pedig a jövő héten, azaz július 26-a és 30-a között esedékes.

Relić elmondta, a kormányban megtartott korábbi egyeztetések mindegyikén az éves forgalom 12 százalékát emlegették (azzal a megjegyzéssel, hogy esetleg kevesebb lehet, ha túl sok vállalat jelentkezik), végül azonban csupán 3 százalékot kínáltak fel, pedig csak 40 klubot felölelő18 cég teljesítette a feltételeket. „Számunkra a 3 százalék valóban elfogadhatatlan volt, hiszen az állam iránti adósságaink ennél sokkal többre rúgnak, ezért a pénzügyminisztériumi megbeszélésen 9 százalékot kértünk, végül 6-ot kaptunk. Ennek is örülünk, segítségével megpróbálunk helyreállni” – mondta Relić, akinek nincs tudomása arról, hogy összesen hány klub és bár kért támogatást. Erről eddig az adóhivatal sem tájékoztatott. Egyébként a bejelentkezésre létrehozott alkalmazás olyan, hogy ha valamely cég nem felel meg a kritériumoknak, nem is nyújthatja be igénylését.

,,Probléma volt az is, hogy mivel a rendszerben nem létezünk, nincs külön kódunk, úgyhogy ennek a kiharcolt segélynek is örülhetünk. Siniša Mali pénzügyminiszter megígérte, hogy közbenjár a kódprobléma megoldása végett, mi is benyújtjuk majd a saját javaslatunkat, és reméljük, novemberre rendeződik az ügy” – mondta az egyesületi elnök.

A segélyre azok az áfás vállalkozások jelentkezhettek, melyeket az 5630-as (italkészítés, felszolgálás) és 5610-es (éttermi és mobil szolgáltatások) kóddal regisztráltak, és amelyek munkaideje a járvány kitörése előtt legkorábban 17 órakor kezdődött, és kötelezően éjszaka 2 után fejeződött be. A jogosultság feltétele volt az is, hogy a cég a 2020. április 1-je és 2021. március 31-e közötti egy évben az előző egyéves időszakhoz képest 70 százalékos forgalomcsökkenést jegyezzen.