2024. április 24., szerda

Németország Szerbia elsődleges üzleti partnere

Szárnyalhatnak a szerb–kínai, szerb–orosz és egyéb kapcsolatok. Szerbia legjelentősebb üzleti partnere továbbra is Európa. A Köztársasági Statisztikai Hivatal múlt évre vonatkozó hivatalos pénzügyi adatai alapján erre következtethetünk – írja a Danas.

A múlt évben a szerbiai kiviteli termékek 91 százaléka az európai piacra került. Szintén tavaly, Szerbia összesen 17,65 milliárd euró értékben kapott árut európai országból, vagyis az összesített exportcikk 80 százaléka innen érkezik.

Szerbia leginkább Németországtól (3,1 milliárd euró értékben), Kínától (2,8 milliárd euró), Olaszországtól (1,9 milliárd euró) Oroszországtól (1,3 milliárd euró) vásárolt. Szerbiai termékekre elsődlegesen Németország, Olaszország, Bosznia-Hercegovina, valamint Románia támaszkodott. Ezeknek az országoknak Szerbia több mint egymilliárd euró értékben adott el terméket. A legnagyobb felvásárló 2020-ban Németország volt, összesen 2,1 milliárd euró értékben vásárolt országunktól.

Szerbia 2020-ban több mint 17 milliárd euró értékben szállított árut külföldre. Az országból kiszállított termékek csaknem 90 százaléka feldolgozóipari termék volt. Ilyen jellegű árucikk összesen 15,3 milliárd euró értékben vándorolt át a határon, hogy valamelyik külföldi országba kerüljön. Az export termékek kelendősége listáján, az élelmiszeripari nyersanyag mögött, a maradék tíz százalékon az elektrotechnikai felszerelések, a motoros szerkezetek, a gumi- és a műanyag termékek osztoznak. A legnagyobb országos kiviteli sikert a kalászosok, a zöldség és a gyümölcs érte el.

A legnagyobb sikert tavaly a mezőgazdasági termékek exportja érte el. A korábbi évekhez képest Szerbia csaknem a dupla mennyiséget szállította ki ezekből az árucikkekből 2020-ban. Összesen 1,2 milliárd euró értékben kelt el szerbiai mezőgazdasági termék külföldön. Az ital és a dohánytermékek exportja is nagyobb volt tavaly, mint néhány évvel ezelőtt, akárcsak a növényi olajoknak, a zsírnak, fának és a guminak a kiszállítása.

Ami a behozatali termékeket illeti, Szerbia összesen 22,9 milliárd euró értékben importál külföldről. Ez egymilliárd euróval kevesebb, mint a tavalyelőtti, a koronavírust megelőző időszak importja. E téren is a feldolgozóipari termékek állnak első helyen. Ágazatokra bontva, a koronavírus-járvány megjelenése után 2020-ban leginkább gyógyszerészeti termékeket importáltak az országba, összesen 1,1 milliárd euró értékben, ezek után következett a nafta, nagyipari gépek, közúti járművek és az elektromos berendezések, hasonló értékben. Import mezőgazdasági termékek, gyümölcs, zöldség összesen 631 millió euró értékben került az ország területére. Tavaly a behozatalnak több mint a 10 százaléka minősítés nélküli áru volt, ilyen termékeket 2,7 milliárd euró értékben vásárolt az ország.