2024. április 26., péntek

Szigorít Horvátország

A koronavírus újabb hulláma a korlátozások szigorításához vezet Horvátországban, az ország az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) szerint is egyre kockázatosabb.

Davor Božinović horvát belügyminiszter a csütörtöki kormányülést követően újabb szigorítások bevezetését jelezte előre. Elmondta, hogy hétfőtől az Európai Unión kívüli, magas fertőzöttséggel rendelkező országokból – mint például Nagy-Britannia vagy Oroszország – már nem lesz elég az oltás igazolása az országba lépéshez, negatív PCR-tesztre is szükség lesz.

Mindemellett négy dalmát megyében a gyülekezési feltételeket is szigorítják, ezek részleteit pénteken közlik, a miniszter szerint azonban a helyi válságstábok dönthetnek arról, hogy engedélyezik-e az olyan rendezvényeket, amelyeket nehezen vagy egyáltalán nem lehet ellenőrizni.

A horvát tengermelléket egy hete már az ECDC is kockázatosabb besorolás alá helyezte, ami így csupán egy lépésre van a piros jelzésű, súlyosan fertőzött régiók listájától. A mostani, csütörtöki jelentés szerint az adriai partvidék továbbra is kockázatos besorolás alatt marad.

Az országban az elmúlt 24 órában 179 új fertőzöttet találtak, és egy ember elhunyt a koronavírus következtében, így már több mint 362 ezren kapták el az országban a vírust és 8245-en vesztették életüket koronavírus-fertőzés miatt; 124-en vannak kórházban, közülük 14-en lélegeztetőgépen.

Horvátország lakosságának 39,5, a felnőttek 47,6 százaléka kapott már legalább egy oltást, többségük már a második dózison is túl van.