2024. április 19., péntek
NBA

Giannis-parádéval bajnok a Bucks!

A semleges szurkolók sajnálkozására nem jutott el a hetedik meccsig a Milwaukee és a Phoenix nagydöntős sorozata az NBA-ben, hiszen a keleti gárda a sorozat hatodik találkozóját is megnyerte (105:98), ezzel pedig elhódította a sportág (szakmai szemmel) legértékesebb trófeáját. A Bucks úgy diadalmaskodott 4:2-re, hogy a széria első két, phoenixi meccsét elveszítette, majd más sebességbe kapcsolt, és sorozatban nyert négyet.

A sorsdöntőnek bizonyuló milwaukeei összecsapás rapszodikusan alakult. A házigazda 29:16-os első negyeddel nyitott, ám a második negyedben olyannyira csődöt mondott a támadása, hogy a 12 perces periódust 31:13 arányban elveszítette, a nagyszünetben 42:47 állt a kijelzőn. A forgatókönyv valahol a harmadik játékrész első harmada után kezdett ismét megváltozni, amikor a mindkét gyűrű alatt szenzációsan játszó Giannis Antetokounmpo vezetésével a Bucks fokozatosan visszavette az előnyt, bár a Suns a negyed végére gyorsan egalizált (77:77). Mint kiderült, a vendégek ekkor és még két egálnál (79:79, 82:82) jártak legközelebb a győzelemhez. Az utolsó negyed kiegyensúlyozottabb játéka során Giannisék néhány kosárnyi előnyre tettek szert, ezt pedig már az utolsó dudaszóig megőrizték, elsősorban a fantasztikus görög kosaraival, aki legjobb társa, Khris Middleton (17) mellett kulcsfontosságú pontokat szórt a hajrában.

Antetokounmpo 50 ponttal és 14 lepattanóval zárt, ami mellé védekezésben 5 parádés blokkot is kiosztott, és a második játékos lett Bob Pettit 1958-as meccse óta, aki egy finálésorozatot lezáró találkozón 50-ig jutott. Mondani sem kell, hogy a görög lett a döntő MVP-je, a hat összecsapáson 35,2 pontot, 13,2 lepattanót, 5 gólpasszt, 1,8 blokkot és 1,2 labdaszerzést átlagolt.

NBA, döntő: Milwaukee–Phoenix 105:98 (a sorozatot a Milwaukee nyerte 4:2-re).

Az ünneplő Giannis a döntő-MVP-nek járó trófeájával, mögötte Middleton a bajnoki serleggel (Fotó: Beta/AP)

Az ünneplő Giannis a döntő-MVP-nek járó trófeájával, mögötte Middleton a bajnoki serleggel (Fotó: Beta/AP)

Bogdanović az egyetlen szerb

A regionális ABA-liga 20 éves fennállása alkalmából megválasztották a bajnokság eddigi történetének legjobb ötösét. Az ideális csapatba egyetlen szerb játékos jutott be, a jelenleg a tengerentúli Atlantában húzóember Bogdan Bogdanović. A 29. életévét augusztusban betöltő Bogdan 2010 és 2014 között játszott a Partizanban, amellyel ’11-ben és ’13-ban meg is nyerte a viadalt.

A Partizan rajta kívül a cseh Jan Veselýt adta az álomcsapatba, aki 2008 és 2011 között pattogtatott a belgrádi klubban. A szerb gárdák közül még a C. zvezda delegált egykori kosarasát az ideális kezdőbe, a piros-fehéreknél 2014-től 2015-ig játszó amerikai Marcus Williamset, aki később (2016–2017) a podgoricai Budućnostot is erősítette. Az említettek mellett a horvát Krunoslav Simon és az amerikai Keith Langford került be a krémbe.