2024. március 29., péntek
SZÓFIGYELŐ

Rovarhotel

Aki nem tudja, mi a rovarhotel, annak elmondhatjuk, hogy újabban a hasznos rovarok számára kertekben, köztereken kialakított biztonságos áttelelő, fészkelő és menedékhelyet nevezik így. Főleg természetes anyagok felhasználásával készül: kéregdarabok, ágak, gallyak, mályvának, szalmának, nádnak üreges szára, toboz, dióhéj, széna, kövek, hullámkarton, papír tojástartó darabjai, fúrt lyukakkal ellátott hasított fa, lyukacsos tégla, cserépdarabok stb. Hagyományosan rovarháznak is nevezhetjük, ez azonban inkább olyan építményt jelöl, amely a rovarfélék bemutatását, megfigyelését szolgálja.

Azért van szükség a rovarok védelmére, mert a városokban, a köztereken, kertekben csökken a rovarok számára fészkelő helyül, menedékül szolgáló fák száma. Az ember a saját szempontja szerint rendezi környezetét: rendszeresen nyírja a füvet, összegyűjti a lehullott leveleket, a földre hullott száraz gallyakat, eltávolítja a korhadó fákat. Ez nem kedvez a rovaroknak. A nagyüzemi növénytermesztés és a rovarirtó szerek használata is csökkenti a rovarok számát.

Az ember szempontjából sok rovar nagyon hasznos, például pusztítja a levéltetveket, beporozza a haszonnövényeket, elpusztult élőlényekkel táplálkozik stb. A rovarok jelenléte elengedhetetlen a biológia sokszínűség fenntartásához, az egészséges ökoszisztémához. Nincs garantálva, hogy a csak számunkra hasznos vagy kedvelt rovarok fognak elhelyezkedni a rovarhotelban, de mindenesetre lehetőséget kell teremteni a számukra.

Keressünk száraz, szélvédett helyet, ahol sok napsütés érheti a menhelyet! Minél kevesebb eső éri a hotelt, annál tovább használhatják majd. Attól függően, hogy milyen típusú hotelt készítettünk, a kihelyezés helye eltérő. Ha a hotel alja bírja a nedvességet, akkor elhelyezhetjük a földön, így a repülni nem tudó rovarok is otthonra találnak benne. A lábakon álló rovarhotel elhelyezése egyszerű, hiszen igény szerint lehet berendezni. A felakasztható típust falra, kerítésre kell felszerelni, ekkor azonban csak a repülő rovarok jutnak be. Ha építményünket a földre tesszük, menedéket biztosítunk pókoknak, bogaraknak százlábúaknak, ászkáknak, futrinkáknak. A magasabban kihelyezett lakba számos olyan rovar költözhet be, mely magányosan él (magányos méh, katicabogár, lepke stb.).

Szép színfoltja lehet a kertnek a benne kialakított rovarhotel. A rovaroknak egyébként sem számít a látvány, számukra a biztonság a fontos. Nem kell attól tartani, hogy rendezetlen lesz a kert összképe. Nagy választékban az üzletekben is találhatók kész rovarhotelek vagy rovarházak.