2024. április 19., péntek

Külső segítséggel kapott vezetőt Haiti

Az elnökgyilkosság után két héttel Ariel Henry költözött be a kormányfői hivatalba

Elnök még nincs, ám kormányfőt már sikerült találni Haitin, ahol teljes a politikai és társadalmi zűrzavar. Különösen azóta, hogy bő két hete egy zsoldoscsapat megölte Jovenel Moïse államfőt. Az új miniszterelnök, Ariel Henry a stabilitás és az egység helyreállítására szólított fel, miután kedden letette a hivatali esküt.
Ideje lenne biztosítani az egységet és a stabilitást Haitin – üzente honfitársainak Ariel Henry, az ország új kormányfője nem sokkal azután, hogy beiktatták hivatalába. Az idegsebész végzettségű 71 éves Henry nem parlamenti választás eredményeként került új posztjára, hanem egy alku révén, külső politikai nyomás hatására.
A tisztséget Claude Joseph ideiglenes államfőtől, ügyvivő miniszterelnöktől vette át, hosszas alkudozás után. Claude végül belátta, jobban teszi, ha félrevonul. Ebben jócskán közrejátszott az is, hogy az Egyesült Államok, Kanada, Brazília, Spanyolország, Franciaország, az EU és az ENSZ is a politikai riválisát támogatta a hatalmi harcban.
A távozó ügyvezető államfő-miniszterelnök is úgy ítélte meg, hogy az új kormánynak helyre kell állítania a rendet az országban és biztonságot kell teremtenie. Ezenkívül egyéb teendőkre is felhívta a figyelmet, így a gazdaság újjáélesztésére és a koronavírus-járvány elleni hatékonyabb fellépésre. Kifejezte reményét, hogy Henry hivatali ideje alatt végre sikerül új elnököt és parlamentet is választani, amely 2020 januárja óta nem is működik. A korábbi tervek szerint szeptember 26-án kellene megtartani az általános választásokat, ám Henry szerint ezekre már előbb sort kellene keríteni, mert nem lehet őszig várni.
Az országban az elmúlt években példátlan politikai válság alakult ki; a 2016-ban megválasztott Jovenel Moïse államfő ilyen körülmények között rendeletekkel próbált irányítani. Csekélyke eredménnyel, ráadásul július 7-én meggyilkolták.
Egy külföldi zsoldoscsapat ütött rajta és a főváros, Port-au-Prince előkelő részében, Pétion-Ville-ben épített magánrezidenciáján több lövéssel végzett vele. A hatóságok azóta több támadót elfogtak a 28-ból, másokat megöltek közülük, megint mások még szökésben vannak. A merénylet indítékát és kitervelőjének kilétét továbbra is homály fedi. Sokan arra gyanakszanak, hogy Moïse-nak azért kellett meghalnia, mert némely külföldi hatalmak érdekeivel ellentétesen cselekedett, ráadásul önkényesen meg akarta hosszabbítani az idén lejáró mandátumát.
A 11,3 millió lakosú Haiti a világ egyik legszegényebb országa, amelynek életét nem csak a politikai bizonytalanság, hanem a káosz is megkeseríti. Bűnbandák garázdálkodnak szinte mindenütt, a közbiztonság katasztrofális. (Moïse-t korábban gyakran vádolták azzal, hogy kapcsolatban állt alvilági szervezetekkel, és a segítségükkel próbált leszámolni politikai ellenfeleivel.) A gazdaság súlyos válságtól szenved, az infláció rekordmagas, tombol a koronavírus-járvány (a védőoltások tömeges beadása még meg sem kezdődött), a lakosság pedig egyre elégedetlenebb.