2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Védd meg magad, vigyázz másokra!

Tizenkilenc kisebbségi nyelven népszerűsítik a védőoltást – Folyamatosan romlanak a járványügyi mutatók

Huszonhárom Szerbiában élő nemzeti kisebbséget igyekeznek megszólítani azzal az akcióval, amellyel a koronavírus elleni védőoltás felvételére buzdítják a lakosokat. A Védd meg magad, vigyázz másokra! elnevezésű kampány keretében 19 kisebbségi nyelven 44.700 szórólapot, 1200 plakátot, 21 rádió- és még ugyanennyi televíziós reklámot dolgoztak ki – mutatták be a Kisebbségi-Emberi Jogi és Társadalmi Párbeszédért Felelős Minisztérium és a nemzeti tanácsok közös programját csütörtökön Belgrádban, amelyet a Német Fejlesztési Ügynökség (GIZ) támogatásával valósítottak meg.
Gordana Čomić illetékes miniszter szerint a kampánnyal „az álhírek és az emberi hiszékenység ellen küzdenek". A leghatékonyabb módszer erre viszont az, ha anyanyelvükön szólítják meg a lakosokat – tette hozzá. Kiemelte ugyanakkor, hogy a roma közösségeket már március óta közvetlenül is meglátogatják azok az egészségügyi szakemberek, akik az oltás jelentőségére hívják fel a figyelmet, és lehetőséget biztosítanak a vakcina felvételére is.
A bemutatón felszólalt a macedón nemzeti tanács elnöke, Borcse Velicskovszki is, aki kiemelte, hogy a megfogalmazott információkat és tanácsokat több millió kisebbségben élő szerb állampolgárhoz juttatják el a közeljövőben. „Szabadkától Vranjeig arra szólítok fel mindenkit, tegyen eleget a felhívásunknak, és vegye fel a védőoltást" – hangsúlyozta a nemzeti tanács elnöke.

TÖRÉKENY VÉDŐPAJZS

Újvidéken az elmúlt két napban 15 új megbetegedést regisztráltak, és jelenleg 161 aktív fertőzöttet tartanak nyilván – nyilatkozta a 021 hírportálnak Miloš Vučević polgármester, aki szerint „a helyzet nem drámai, de lazítani sem lehet". A tartományi székvárosban az eddigiekben 155 ezren vették fel az oltás mindkét adagját, és további 13 ezren az első adagot. Ez a lakosság 53,5 százalékát jelenti – vázolta a helyzetet a polgármester. Hangsúlyozta, hogy míg korábban naponta 5 ezer védőoltást adtak be a város területén, addig mára ez a szám 200-ra csökkent. Kiemelte, hogy a csaknem 170 ezer beoltott egyelőre védőpajzsként működik, ám nem elegendő ahhoz, hogy kollektív immunitásról lehessen beszélni.
A vakcina felvételére buzdította az újvidékieket csütörtökön Nebojša Stefanović védelmi miniszter is, aki meglátogatta a tartományi székváros területén épülő Covid-kórházat. A 19.500 négyzetméteres épület alapkövét április végén helyezték le, és szeptember elsejére készül el a 4,4 milliárd dináros befektetéssel felhúzott, gombamód növekvő épület – erősítette meg a korábbi bejelentéseket tegnap a védelmi miniszter.

TELNEK A KÓRHÁZAK

Az Újvidéki Klinikai Központban jelenleg tíz beteget kezelnek, kettővel többet, mint előző nap. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet legutóbbi adatai szerint a tartomány területén 305 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Szerbiában a csütörtökön 15 órakor közölt adatok szerint az utolsó 24 órában 8969 koronavírustesztet végeztek el, 228 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Újabb 3 személy hunyt el a betegség szövődményeinek következtében. Kórházi kezelésre 320-an szorulnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. A járványhelyzet kezdete óta 4.591.257 koronavírustesztet végeztek el, s 719.462 vizsgálat eredménye volt pozitív. A halálozási arány továbbra is 0,99 százalék.
Bár a járványhelyzet jelenleg stabilnak tűnhet, az új fertőzöttek száma napról napra növekszik és a kórházi ágyak is rohamosan fogynak – hívta fel a figyelmet Predrag Kon epidemiológus is. A járványügyi szakember a Szerbiai RTV műsorában kiemelte, hogy az érvényben levő rendelkezésekkel nem várhatjuk meg azt, hogy napi szinten négy számjegyűre növekedjen az új fertőzések száma. Veszélyessé vált az oltás felvételére vonatkozó bizonytalanság, és elfogadhatatlan, hogy vannak még olyan egészségügyi dolgozók, akik nem vették fel a vakcinát – vélekedett Kon, aki ismételten a fiatalok beoltásának jelentőségét hangsúlyozta.