2024. március 19., kedd

Máris dübörög a kampány?

A Politika napilap elemzése szerint a választási politikai hajrá már szeptemberben elkezdődik

A politikai pártok már júniusban komoly kampányba kezdtek, mutatott rá a Politika napilap. Mint azt a lap kiemeli, miután a Szerb Haladó Párt megtartotta a végrehajtó bizottsági üléseit Nišben, Belgrádban és Újvidéken, a Szerbiai Szocialista Párt évfordulót ünnepelt, illetve az ellenzéki pártok is csoportosulni látszanak, dinamikus és aktív politikai őszre számíthatunk.
Aleksandar Vučić államfő, a Szerb Haladó Párt elnöke már májusban bejelentette, hogy az elnökválasztások mellett 2022 márciusában vagy áprilisában előrehozott parlamenti és helyhatósági választások is lesznek. Így júniusban elindult a kampány. Mint arra a Politika rámutat, a pártaktivisták már hetek óta röplapokat osztogatnak a tereken és a sétálóutcákon. Már csak arra kell várni, hogy a pártok közti párbeszéd során a felek megállapodásra jussanak, és kezdődhet a „futam".
A napilap becslései szerint az SZHP aduásza Aleksandar Vučić, aki már szinte 30 éve aktívan részt vesz a politikában. Tapasztalatait felhasználva tartotta meg három legnagyobb városában a pártgyűlést, ahol szemléltette az elmúlt évek eredményeit, majd arra hívta fel párttársai figyelmét, hogy pozitív kampányt folytassanak.
A lap a választásokra való felkészülést azzal is magyarázza, hogy a párt vezetőségében új embereket neveztek ki, így többek között Ana Brnabićot az SZHP biztosának. Hangsúlyozták, a pártot kicsit gyengíti, hogy a legmagasabb pártfunkciókon levő személyek fontos állami feladatokat töltenek be, így Marko Đurić Szerbia amerikai nagykövete lett, Marija Obradović államigazgatási miniszter, Milenko Jovanov és Miloš Vučević is fontos kihívások elé néz naponta. A lap meg nem nevezett forrásai szerint a párt alelnöki posztjaira őszre így fiatal párttagok kerülhetnek.
A Politika szerint mozgalmas az élet az SZSZP-ben is, hiszen az utóbbi egy hónapban rendszeresen tartanak városi és községi szintű pártmegbeszéléseket. És bár a meg nem nevezett forrás szerint az SZSZP és Vučić elnöki jelölése mellett áll ki, a többi szinten egyedül mérettetik meg a választásokon. Ők is a párt fiatalításában gondolkodnak.
A választásokra azonban komoly készülődést figyelt meg az ellenzék táborában is a napilap. A Néppárt és a Szabadság és Igazságosság Pártja, valamint Nebojša Zelenović zöld mozgalma is arra készül, hogy szeptembertől a rajtvonalhoz álljon. Vuk Jeremić, a Néppárt elnökének munkatársai ellátogattak Nagybecskerekre, Čačakra, Loznicába, Valjevóba és Kraljevóba. Ópazován pedig gyűlést tartottak.
Dragan Đilastól, a Szabadság és Igazságosság Pártja elnökétől a választások újabb bojkottjára számít a napilap, amellett hogy a párt rendkívül aktív terepi munkát végez, az elmúlt napokban Borban, Negotinban, Kruševacon és Valjevóban voltak, miközben a párt aktivistái aktív munkát végeznek Újvidéken és Belgrádban is. Utóbbi két városban számítanak a legjobb eredményre is.
A lap felkereste Sergej Trifunovićot, a Szabad Polgárok Mozgalma volt elnökét is, hogy megkérdezze, indulnak-e ezúttal a választásokon, vagy bojkottálni fogják azokat. Trifunović közölte, egyelőre nem tud választ adni erre; a párt elnökségének 13 tagja dönt majd a fellépésükről. Kiemelte, „a csodák országában élünk, ahol a helyzet 15 percenként változik".