2024. április 18., csütörtök

A déli harangszónál

A nándorfehérvári diadalra emlékeztek Belgrádban

Pontban délben főhajtással és az emlékezés virágaival adózott a nándorfehérvári diadal hősei előtt Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete és Darija Kisić Tepavčević munkaügyi, foglalkoztatási és szociális ügyi miniszter a Kalemegdanon, a nándorfehérvári diadal emlékére felállított kőnél. A megemlékezést követően Pintér Attila rámutatott, azokra a hősökre emlékeztek, akik 1456 nyarán védelmezték Belgrád városát a jelentős oszmán seregekkel szemben. Hunyadi János és csapatai akkor egy nagyon komoly túlerővel szembesültek, mégis képesek voltak arra, hogy megvédjék a várat. A diadalra, aminek híre körbejárta Európát, a mai napig déli harangszóval emlékezünk, hangsúlyozta a nagykövet.

– Azt nem szabad elfelejtenünk, hogy ebben a küzdelemben magyarok és szerbek vállvetve harcoltak és küzdöttek a szabadságért és a függetlenségért. Ez egy olyan együttműködés volt, amelyre az előző évszázadokban is már sor került, ismételten közelebb hozta a két országot és a két népet egymáshoz. Nem véletlen, hogy Hunyadi János, aki ennek a győztes ütközetnek a hadvezére volt, mindkét nép számára az egyik legjelentősebb hősnek számít – hangsúlyozta Pintér Attila.

Fotó: Miklós Hajnalka

Fotó: Miklós Hajnalka

Darija Kisić Tepavčević képviselve a minisztériumot és a kormányt, rámutatott, az 565. évfordulóra való megemlékezés, egyben a nagy keresztény együttműködésre való megemlékezés, ami Belgrád védelmére alakult a török hódítások megakadályozása céljából. Hiszen Konstantinápoly eleste (1453) után Belgrád lett a kereszténység védővára.

– Országaink ma is nagy barátságot ápolnak, tiszteljük egymást, együttműködünk, és a viszonyok elmélyítésén dolgozunk – hangsúlyozta a koszorúzást követően a miniszter.

A megemlékezésen koszorút helyezett el az emlékműnél a magyar nagykövetség véderő, katonai és légügyi attaséja, Fejes Pál alezredes és Kustra Péter katonai titkár is.