2024. április 18., csütörtök

Átadták a Vajdasági Birkozóakadémiát

A 2019. október 23-i alapkőletétel után az építkezési munkálatok 2020 júliusában kezdődtek meg, egy évvel ezt követően pedig máris teljes pompájában áll Magyarkanizsa egy csendes zugában a Vajdasági Birkózóakadémia, aminek célja, hogy a sportág regionális központjává tegye a Tisza-parti várost, remélhetőleg komoly nemzetközi sikerekig jutó versenyzőket is kinevelve. Az épületet csütörtök délután díszes átadóünnepséggel avatták fel, szeptembertől pedig már nemcsak épület, hanem otthon, edzőterem, közösségi tér is lesz, hiszen beköltöznek a környék fiatal birkózóreménységei.

A Vajdasági Birkózóakadémia Magyarország támogatásával valósult meg, a több mint 350 millió dináros összköltsége az építkezés mellett a gépészeti felszerelést és a berendezést is fedezte. Az emeletes objektum fő tere a 800 négyzetméteres sportcsarnok, ahol egyszerre akár hat birkózószőnyeg is lehelyezhető. Az épület emellett 50 fő számára tud lakhelyet biztosítani, valamint étkezővel, edzőteremmel és orvosi szobával is felszerelt – a tervek szerint augusztus 10-ére már beköltözhető lesz, szeptembertől pedig innen indulhatnának iskolába a leendő középiskolás lakók. A topolyai TSC Labdarúgó Akadémia után ez néhány éven belül már a második nagy sportberuházás, ami Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg Vajdaságban.

Az átadáson megjelent és beszédet mondott Németh Szilárd, magyar honvédelmi államtitkár és a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, Pásztor István, a vajdasági parlament és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, illetve Željko Trajković, a Szerbiai Birkózószövetség elnöke is. Az ünnepélyes szalagátvágáson hármukhoz Süle László Csaba, az akadémia igazgatóbizottságának elnöke, valamint Bálint Zoltán, az akadémia ügyvezetője csatlakozott. Az esemény során az épületet Palatinus István, Magyarkanizsa újonnan kinevezett plébánosa meg is áldotta.