2024. április 25., csütörtök

Őszre érkezik a MIA

Digitális kolléganőt kap Zombor és Šabac önkormányzata

Šabac és Zombor polgárai szeptembertől egy új, virtuális asszisztens személyes támogatását élvezhetik: MIA (Municipal inteligent asistent) chatbot a nap minden órájában rendelkezésükre áll majd, segíti, információkkal látja el őket az adminisztratív eljárásokban, amivel jelentős időmegtakarítás érhető el mind a polgároknál, mind a helyi önkormányzat gazdasági életében. A šabaciak például a MIA-tól tájékozódhatnak az adóbizonylatok, anyakönyvi kivonatok kiadásával vagy a családi és anyasági pótlék igénylésével kapcsolatban, a zomboriak pedig mindezen túl arról is érdeklődhetnek, mekkora az adótartozásuk. Mindkét város lakossága a chatbothoz fordulhat majd, ha a községi/városi szervek munkaideje vagy telefonszáma érdekli vagy az időszerű eseményekről szeretne értesülni.

Világszerte egyre népszerűbbek a digitális „kolléganők”, Szerbiába pedig szeptemberben egy Bosznia-Hercegovinára is kiterjedő projektumnak köszönhetően jutnak el, melyet a GIZ Német Fejlesztési Ügynökség, a SAGA New Frontier Group szoftvervállalat, a Helyi Nemzeti Gazdaságfejlesztési Tömörülés (NALED), a boszniai Szerb Köztársaság gazdasági kamarája és a délkelet-európai üzleti környezet fejlesztését szolgáló regionális hálózat (BFC SEE) indított. Képviselőik tegnap, illetve kedden nyújtották át a két város vezetőinek a chatbot bevezetését lehetővé tevő licenceket. A szolgáltatás a települések honlapján, a Viberen és a Facebook Messengeren lesz elérhető. Ana Ilić, a NALED illetékese egyebek között elmondta, Zomborban például évente több mint 400 órát fordítanak a családi pótlék jóváhagyására, és most ennek az időnek a nagy részét vállalja majd át a MIA. Nem az a feladata, hogy teljesen helyettesítse a tisztviselőt, hanem hogy bizonyos mértékben tehermentesítse.

A Chatbotok tulajdonképpen olyan fejlett szoftverek, amelyek képesek az emberihez rendkívül hasonló beszélgetésre és interaktív kommunikációra valós személy beavatkozása nélkül. Előnyük, hogy egyszerre képesek kiszolgálni korlátlan számú ügyfelet és képesek a fejlődésre, „tanulásra”.

– Nekünk, mérnököknek, nagy megelégedésünkre szolgál, hogy környezetünkben olyan technológiákat vezetünk be, melyeket a legfejlettebb társadalmak is használnak. A projektum jó alkalom arra, hogy segítsük az önkormányzatok és a lakosság közötti kommunikációt, egyúttal pedig többet megtudjunk a felhasználók szükségleteiről és szokásairól, hogy fejleszthessük a saját szolgáltatásainkat is – mondta Milan Jevtić, a SAGA szoftvermegoldásokon dolgozó részlegének igazgatója. A projektum a német Szövetségi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium (BMZ) tágabb programjának része, amely két bosznia-hercegovinai önkormányzatot is felölel; a MIA ott középiskolásoknak is segít az ösztöndíjak gyorsabb megszerzésében.

– Az intelligens virtuális asszisztens javítja a helyi önkormányzatok szolgáltatásainak minőségét és hatékonyságát, 24 órán át a lakosság rendelkezésére áll, bevezetése időmegtakarítást jelent, az embereknek nem kell olyan gyakran személyesen felkeresniük a községi vagy városi szolgálatokat, rövidebbek lesznek a sorok és a bürokratikus eljárások – nyilatkozta a MIA érkezése kapcsán Zoran Jakovljev, a GIZ menedzsere.