2024. április 24., szerda

Szerbia nem a drogüzérek mekkája!

Az EXIT fesztivál a bűnözőknek is jó lehetőségnek tűnhet

Az újvidéki rendőrség nyomozói hatékony munkájának köszönhetően rendőrkézre került az a húszéves, péterváradi illetőségű fiatalember, aki július 12-én, az EXIT fesztiválon minősített lopásnak jegyzőkönyvezett bűncselekményt követett el. Alapos a gyanú, hogy a tolvaj ellopta az egyik fesztiváli előadó hangosítási felszerelését, öt műszaki berendezést, amelyek összértéke nagyjából egymillió dinár. A nyomozók kiderítették azt is, hogy a lopott dolgokat egy 32 éves, ugyancsak péterváradi személynek eladta, a felszerelést a rendőrök megtalálták nála, és visszaadták a tulajdonosnak. A tolvaj ellen bűnvádi feljelentést tettek, míg a vevő ellen bűncselekmény eltitkolása miatt indul majd büntetőeljárás.

Az idei EXIT fesztivál ideje alatt a rendőrségi jelenlét úgy a fesztiválon, mint a város utcáin fokozottabb volt, mint a korábbi években. A csendőrség járőrei rendszeresen köröztek a sugárutakon, az eldugottabb utcákban is megjelentek. A várban az idén is több tucat drogdíler lebukott, tolvajokat – köztük külföldieket – is fogtak. Összesen 210 EXIT-látogatónál találtak drogot, az, hogy üzérként vagy fogyasztóként vonják-vonták őket szabálysértési vagy bűnvádi felelőségre, a lefoglalt drogmennyiségtől függ. A lebukott drogbirtoklók közül 125-en külföldiek, ők leginkább gyorsított, szabálysértési eljárás után fizettek pénzbírságot.

Az elkobzott anyag leginkább amfetamin, marihuana, kokain, heroin, hasis, MDMA tabletták és egyéb, pszichoaktív tabletták volt. Két pisztolyt és 39 töltényt is megpróbáltak becsempészni a fesztivál területére, ezeket is lefoglalták a rendőrök. Nagyobb rendbontások nem történtek a buli négy napja alatt, a beléptetőkapukon szolgálatot teljesítő rendőrök százezernél is több látogatót motoztak meg. A belügyminiszter szerint a fesztivállátogatók rendőrségünk jó és hatékony munkájának köszönhetően mindvégig biztonságban voltak, Aleksandar Vulin a buli után azt üzente a drogdílereknek, hogy Szerbia nem fog a drogkereskedők biztonságos fészkévé válni!
Ótos András kollégánk pillanatfotói a fesztivál második éjjelén készültek.