2024. április 24., szerda

Több fronton a parlagfű ellen

Újvidéken az idén 9.500.000 négyzetméteren irtják a parlagfüvet

Jelena Prica, a Városi Kertészet igazgatóhelyettese elmondta, eddig 2 millió négyzetkilométeren végezték el a gyomirtást.
– A parlagfűirtás tavasztól őszig végezzük, virágzása előtt különféle módon kezelik a gaznövény terjedését. A mechanikus irtás körébe tartozik a parlagfű kaszálása, összegyűjtése és tárolása vagy megsemmisítése, a vegyi irtást pedig különféle gyomirtó szerekkel végezzük. A parlagfű főként rendezetlen, benőtt területeken burjánzik, ilyenek pl. az elhagyott telkek, félig befejezett épületek környéke, vagy az ipari zónák körüli parcellák.

A parlagfű elleni küzdelem leghatékonyabb módja a rendszeres fűnyírás, és a vegyszerekkel történő irtás. A fűnyírást a közvállalat 8.842.000 négyzetméteren végzi, a vegyszerekkel történő irtást pedig 650.000 négyzetméteren alkalmazzák. Az utóbbit főként olyan területeken vetjük be, amelyek nehezen megközelíthetők, és nem lehet fűnyírót használni. Ezek nagyjából azok a városi és peremvárosi területek, ahol gyakran illegális szeméttelepek alakulnak ki, vagy a rendezetlen telkek miatt nehezen megközelíthetők – mondta az igazgatóhelyettes. Hozzátette: a Városi Kertészet idei parlagfűirtási munkálataira 35 millió dinárt irányoztak elő a városi költségvetésből – olvasható a Dnevnik napilap honlapján. A parlagfű városi elterjedésének a nyomon követésével az Újvidéki Egyetem Természettudományi Karának és a Mezőgazdasági Karának a szakemberei foglalkoznak, ajánlatokat tesznek a Városi Kertészetnek a gyom eltávolításának módjaira vonatkozóan.

A Városi Kertészet az újvidéki zöld felületeken évente több alkalommal nyírja a füvet, irtja a gazt. Leggyakrabban a sugárutak mentén, a parkokban, a városközpontban folynak fűnyírási, valamint díszcserjemetszési akciók, ezeken a helyeken évente ötször-hatszor folytatnak karbantartási munkálatokat a közvállalat dolgozói. A peremvárosi településeken, és azokon a részeken, ahol családi házak állnak, évente négyszer végeznek fűnyírási akciót a Városi Kertészet dolgozói.