2024. április 20., szombat
NAGYBECSKEREK

Beázik a városháza

Már egy ideje beázik a nagybecskereki városháza Kék szalonja, a város polgármesterének egyik fogadóterme. Miután megszűntek az esőzések a vidéken, munkához láttak a mesterek. Felújítják az épület egyik tornyát és „átrázzák” a cserepet a kérdéses részen.

Ezek a munkálatok ideiglenes jellegűek, mivel nyilvánvaló, hogy a kétszáz éves épületen – az egykori megyeházán – átfogó és komoly felújítási munkálatokat kell elvégezni. Különösen a tetőzet konstrukcióján van számos tennivaló.

Utoljára 2003 és 2005 között voltak munkálatok az épületen, amikor főleg szigetelési, malterozási és festési munkálatokat végeztek. Viszont a tetőzeten akkor nem dolgoztak a mesterek.

A megyei palota 1820-ban épült, Fischer József budapesti építészmérnök tervei alapján. Az épület öt-hat évtized után már kicsinek bizonyult a Torontál vármegye egyre növekvő adminisztrációja számára, és megszületett a döntés a kibővítéséről, a budapesti Partos Gyula és Lechner Ödön építészek tervei alapján, neobarokk stílusban. A Budapesten és Bécsben is tevékenykedő ismert építészeknek köszönhetően az akkori Dél-Magyarország legkorszerűbb épülete volt, beleértve Temesvárt is. A létesítmény tetejét Zsolnay- cserepek borítják, a főlépcsőt pedig Eduard Kratzmann üvegesmester vitrázsai díszítik.