2024. április 20., szombat

Több a magyar kollégista Bánátban

Van még hely a nagybecskereki középiskolákban

A jelenlegi állás szerint a nagybecskereki Szathmáry Karolina leánykollégium 64, a muzslyai Emmausz fiúkollégium pedig ötven kollégistával kezdheti az idei tanévet. A leánykollégiumba 15, a fiúkollégiumba pedig 19 új kollégistát várnak. Viszont a nagybecskereki középiskolák mind a négy magyar első osztályában van még szabad hely.

Tart az iratkozás a nyolc nagybecskereki középiskolában, melyek közül őszre négyben nyílik magyar osztály. Mindenhol van még szabad hely. Legtöbb a gimnáziumban.

– A becskereki középiskolákban négy szakon lehet magyar nyelven tanulni, és van még bőven hely, különösen két szakon, a szakács szakon és a gimnáziumban. De az elektrotechnikai és az egészségügyi szakra is be lehet még iratkozni. Az Emmausz kollégiumban is még van hely. Tehát bárki jelentkezik – azt tudom mondani – fölveszik, természetesen, ha a megfelelő dokumentációt benyújtja – mondta Gabona Ferenc, a muzslyai Emmausz fiúkollégium nevelőtanára.

A muzslyai Emmausz fiúkollégium 2002-ben nyílt meg, és a kollégistáik valamelyik nagybecskereki középiskolába vagy főiskolára járnak. Az elmúlt iskolaévben 14 végzős kollégistájuk volt. Helyükre 19-en iratkoztak be. Ez azt jelenti, hogy több bennlakója lesz a szórványkollégiumnak. Közülük 17 elsős középiskolás és 2 egyetemista is van, akik Bánságból és Bácskából érkeztek. Így mintegy ötven kollégistával kezdhetik a tanévet.

A nagybecskereki Boldogasszony Iskolanővérek által működtetett Szathmáry Karolina leánykollégium 1995-től fogadja a továbbtanuló leányokat. Tavaly óta az egykori Leánynevelő Intézet felújított épületében tanulhatnak. Az idén is teljes létszámban várják a tanévkezdést, 15-en jelentkeztek a kollégiumba.

– Volt egy-két üres helyünk is, azok helye, akik korábban, év közben esetleg kimaradtak, vagy külföldre mentek. Tehát mi szép számban kezdhetjük a tanévet.

Itt van 49 kollégista leány a második, harmadik, negyedik évfolyamból, és most 15 tanuló jön még. Persze azt várjuk, hogy hogyan indulunk, ténylegesen mennyire indul be az oktatás őszre és akkor a kollégiumok ehhez hogyan alkalmazkodnak majd. Hogy rendes oktatás lesz, vagy valami másfajta módszerekkel próbálják ezt az évet folytatni – hallottuk Koncz M. Julianna kollégiumvezetőtől.

A bánáti szórványkollégiumok nélkül sok bánáti fiatal nem tanulhatna tovább. A gyerekek minimális fizetség ellenében kiváló körülmények között, anyanyelvükön tanulhatnak és megfelelő nevelésben is részesülnek.