2024. április 19., péntek

Az első magyar horror

A palicsi filmfesztiválon ma két vajdasági magyar vonatkozású alkotást is láthatunk

Holnap ér véget a palicsi filmfesztivál, de addig is még számos alkotást tekinthetünk meg, köztük magyar filmeket is. Idén ugyebár két anyaországi alkotás is versenybe száll. A fő versenyprogramban kedden a Nagy Dénes rendezésében készült Természetes fény című filmet vetítették, amely nem csupán azért jelentős, mert például az idei Berlinálén megnyerte a legjobb rendezéséért járó Ezüst Medve díjat, hanem a véletlenből kifolyólag, a palicsi filmfesztivál menetében huzamosabb ideje ez lett az első film, amelyet végre a nyári színpadon lehetett megnézni. Az előző napokon ugyebár az esőzések szóltak közbe, tavaly pedig a fesztivál halasztása miatt nem is volt ott szabadtéri vetítés.

A másik magyar film, amelyet versenyprogramban tekinthettünk meg, az a Krasznahorkai Balázs rendezésében készült Hasadék című alkotás volt. Ez a film kapta meg idén a Magyar Mozgókép Díjat a legjobb film kategóriában, Palicson pedig a Párhuzamok és ütközések programrészben vetítették.

Nem csupán Palicson láthatóak magyar filmek, a filmfesztivál minden évben nagy hangsúlyt fektet az anyaországi filmgyártásra, ennek egy külön programrészt szentelve, amelyet a szabadkai Eurocinemában kísérhetünk 19 órától. Itt kedden Bergendy Péter Post Mortem című filmjét láthattuk, amely valójában az első nagyobb költségvetésű magyar horrorként lett jegyezve. Bergendy Péter tavalyelőtt a Trezor címmel versenyzett a palicsi filmfesztivál fő díjáért, az Arany Toronyért. Akkor a rendező azt mondta, hogy az első magyar horrorfilmmel tér majd vissza, az ígéretét pedig be is tartotta. A Post Mortem egy kísértetjárta faluban játszódik, az első világháború után, a spanyolnátha pusztításának idején, a főhőse pedig egy fotós, aki halottakat fényképez, úgymond utolsó emlékként. A filmben a fotóst Klem Viktor alakítja, aki nagy nehézségek árán érkezett meg Palicsra, a határon adódó bonyodalmak és hosszadalmas várakozások miatt. A színészt a közönség a vetítés után is köszönthette, szerdán pedig az újságírók is beszélgethettek vele a sajtótájékoztatón:

– A legnagyobb kihívás mindannyiunk számára pont az volt, hogy a Post Mortem lényegében magyar filmtörténeti mérföldkő, hiszen ez az első magyar horrorfilm, legalábbis ami a nagyobb költségvetésű filmeket illeti. Színészként pedig, a legnagyobb kihívás a számomra, a horrorból eredő fantáziám meglelése volt, a „kísértet kollégák” ugyanis nem lehettek jelen, így őket oda kellett képzelni, ők később jelentek meg a filmben – hallottuk Klem Viktortól, aki azt is mondta, hogy ennélfogva a film látványvilága, a speciális effektusok hozzáadása, az alkotás végleges verziója számára is a meglepetés erejével hatott.

– Az amerikai horrorfilmek sebes tempót diktálnak, a technikai megoldásokat illetően magasra helyezték a lécet. Ami a Post Mortem végeredményét illeti, igyekszem kritikus lenni, így azt mondom, hogy ötven százalékban sikerült elérni ezt a színvonalat, megfelelni ezeknek az elvárásoknak, néhány pontban pedig a film úgymond tipikusan európai. Nem mindig lehet oly módon komolyan venni, mint a hollywoodi alkotásokban látott látványeffektusokat. A film ezek után majd két fronton fog vizsgázni, a nézők előtt a mozikban, hiszen Magyarországon októberben lesz a bemutatója, valamint a szakma előtt. Ekkor kiderülhet, hogy mennyire mutatkozik igény az ilyen alkotások, az ilyen fajta zsánerfilmek iránt. Nekem mindenesetre megtiszteltetés volt játszani benne, és ha készülne folytatása, abban is szívesen szerepelnék – fejtette ki Klem Viktor.

Emlékeztetőül: ma két vajdasági vonatkozású filmet is láthatunk. A palicsi Abbázia moziban, 17 órától a Párhuzamok és ütközésekben, versenyen kívül, a K. Kovács Ákos rendezésében készült Branka című magyar rövidfilmet (amit egyébként a Nun of Your Business horvát alkotás követ), az új magyar filmek programrészben 19 órától, a szabadkai Eurocinemában pedig a Varsics Péter rendezte Így vagy tökéletes című alkotást, amelynek  Béres Márta a női főszereplője.

Emellett, ha valaki az új szerb filmgyártásba szeretne betekintést nyerni, megteheti a nyári színpadon 21 órától, amikor is a Milutin Petrović rendezésében és Dragan Bjelogrlić főszereplésével készült Nečista krv – greh predaka című alkotást vetítik. A filmnek tulajdonképpen itt lesz a világpremierje.