2024. április 23., kedd

Kétszázezer evakuált Csengcsouban

Kétszázezer embert telepítettek ki Csengcsouból, a közép-kínai Honan tartomány székvárosából a napok óta tartó esőzések okozta áradások miatt. A város egyik metróvonalát is elöntötte a víz, a szerelvényeken és az alagútban több száz ember rekedt. A metrókocsikban a hirtelen felgyülemlett víz a bent rekedt emberek mellkasáig ért. A mentőcsapatok közel ötszáz embert menekítettek ki az elárasztott metróból, de legkevesebb tizenketten vesztették életüket.
Csengcsouban a teljes metróhálózaton leállt a közlekedés. A buszok már ezt megelőzően sem jártak, mivel a városban elektromos buszok közlekednek, ezek működését pedig a súlyos esőzések közepette a hatóságok nem ítélték biztonságosnak. A városban több helyen akadozik az áram- és a vízellátás, az egyik kórházban kedd este teljes áramszünet volt. Mintegy hatszáz, válságos állapotban lévő beteg vár átszállításra.
A meteorológiai szolgálat szerint a Honan tartományban regisztrált napi csapadékmennyiség történelmi rekordot döntött, a Csengcsouban lezúduló eső pedig az elmúlt 60 év legsúlyosabbja. A viharos esőt a kelet-kínai Fucsien tartomány partjaihoz közeledő Jenhua tájfun okozza. Az előrejelzések szerint Honan tartományban még legalább egy napig folytatódik a súlyos esőzés. Az árvízvédelmi készültséget a legmagasabb szintre emelték, a hadsereg pedig további csapatokat küldött, miután fennáll a veszélye, hogy az egyik felázott gát bármelyik pillanatban átszakadhat. A központi parancsnokság kedd este közzétette, hogy a Jicsuan megyében fekvő gáton egy húsz méter hosszú repedés jelent meg. A Kína északi részén található Belső-Mongólia Autonóm területen vasárnap már átszakadt két gát a súlyos esőzések miatt.