2024. április 20., szombat

Bemutatták a világ leggyorsabb szárazföldi járművét

Kína bemutatott egy 600 kilométeres óránkénti végsebességre képes lebegő mágnesvonatot (maglev) – jelenti a Reuters hírügynökségre hivatkozva a Szerbiai RTV.

A maximális sebessége mellett a vonatnak két és fél órára van szüksége, hogy megtegye a Peking és Sanghaj közötti több mint ezer kilométeres távolságot. Repülővel ugyanezt az utat három óra alatt, gyorsvonattal pedig öt és fél óra alatt lehet megtenni.

Az új maglev vonatot úgy tervezték, hogy nincs kapcsolat a jármű és az útfelület között. Ennek köszönhetően nincs surlódás a jármű mozgása közben. Kína ezt a technológiát csak nagyon korlátozottan használta az elmúlt két évtizedben Sanghajban, ahol egy rövid maglev vonal is található, amely az egyik legnagyobb repülőtértől a város központjáig húzódik.

A mágneses levitáció elve alapján megalkotott első vonalat a nagy-britanniai Birmingham városában építették ki 1985-ben. A pálya 600 méter hosszúságú volt, amely a repülőteret és a közeli vasútállomást kötötte össze. A felmerülő számos probléma miatt végül 11 évnyi működés után egyszerű vonatra cserélték le.

Eddig a legnagyobb sikert a német Transrapid vállalat érte el, amely kiépítette a 30 kilométer hosszú sanghaji vonalat, amelyen az idáigi legnagyobb elért sebesség 501 kilométer óránkénti sebesség volt.