2024. április 19., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Veszélyben a beoltatlan fiatalok

Még mindig az idősebb korosztályok érdeklődnek leginkább az immunizáció iránt

A járványügyi szakértők szerint továbbra is stabilnak nevezhető a járványhelyzet, bár egyes térségekben, elsősorban a közép- és dél-szerbiai körzetekben növekszik a fertőzöttek száma. Vannak olyan városok is, amelyekben egy nap alatt megtöbbszöröződött a betegek száma, Paraćin is közéjük tartozik. Az államvezetőség közben azon töpreng, hogyan lehetne növelni a védőoltás iránti érdeklődést. A bejelentések szerint egy nagyméretű nyereményjáték megszervezésén is gondolkodik, melyen azok vehetnének részt, akik felvették a koronavírus elleni vakcinák valamelyikét.
Az új fertőzések statisztikája azt mutatja, kevesebben kerülnek kórházba a koronavírus miatt, s az összetett kórképpel rendelkezők száma is alacsonyabb az immunizáció eddigi eredményének köszönhetően – értékelte a Večernje novostinak nyilatkozva Tatjana Adžić Vukičević, a batajnicai Covid-kórház igazgatója. Hozzátette azonban, mindez nem jelenti azt, hogy megnyugodhatunk, s hogy nem kell tartanunk a járvány terjedésétől, mert a vakcinát elutasítóknál is ugyanolyan komoly kórképek alakulhatnak ki, mint korábban, s a kezelésük sem egyszerűbb. Különösen a fiatalabb korosztályok vannak nagy veszélyben – fogalmazott az igazgató –, az új fertőzöttek döntő többségét ők képezik, mert ilyen vagy olyan okokra hivatkozva nem hajlandóak felvenni a védőoltást.
Nem szabad eltitkolnunk azt a fájdalmas igazságot, hogy a beoltatlan fiatal betegek gyorsabban haláloznak el, mint más koronavírusos betegek – jelentette ki Marija Laban, a Covid-kórház intenzív osztályának vezetője. A fiatalok immunrendszere erősebben és gyorsabban reagál a betegségre, amelynek kimenetele – a legdrágább és legjobb gyógyszerek ellenére is – olykor fatális. Bírálta mindazokat, akik összeesküvés-elméleteket terjesztenek, mint mondta, közöttük, sajnos, orvosok is vannak. Felelniük kellene az okozott károkért – húzta alá.
Az érdeklődés a védőoltás iránt továbbra is az idősebbek körében a legjellemzőbb, a belgrádi ügyfélszolgálat illetékesei közölték: eddig 200 ezer hívást kaptak a 65 évnél idősebbektől, a vakcina felvételével kapcsolatos információk után érdeklődtek.

228 új eset – 4 elhunyt
Szerbiában a szerdán 15 órakor közölt adatok értelmében az elmúlt 24 órában 9331 koronavírustesztet végeztek el, 228 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Újabb 4 személy hunyt el a betegség szövődményeinek következtében. Kórházi kezelésre 316-an szorulnak, közülük 10-en vannak lélegeztetőgépen. A járványhelyzet kezdete óta 4.582.288 koronavírustesztet végeztek el, s 719.234 vizsgálat eredménye volt pozitív. A halálozási arány 0,99 százalék.
Az újvidéki kórházakban jelenleg nyolcan vannak kezelésen, közülük négyen lélegeztetőgépen, kettővel többen, mint egy napja. A Vajdasági Klinikai Központban ápolják mind a nyolc koronavírusos fertőzöttet, a kamenicai Tüdőgyógyászati Intézetben nincsenek Covid-betegek. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet legutóbbi adatai szerint Újvidéken jelenleg 137 aktív fertőzött van, Vajdaság egész területén pedig 276 – folyamatosan növekednek a számok.