2024. március 28., csütörtök

Lukasenka a harmadik világháborúról vízionál

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kijelentette, hogy a hibrid háború, amelyet Európa Minszk, Oroszország és Kína ellen folytat, a harmadik világháború kitöréséhez vezethet – írja a B92 hírportál.

Az európaiak, akik hibrid háborút folytatnak ellenük, Oroszország, sőt Kína ellen is, nemcsak, hogy erős feszültségeket szítanak, hanem elősegítik a harmadik világháborút is – mondta a fehérorosz elnök Sky News Arabia televíziós csatornának adott interjújában.

Kihangsúlyozta, hogy európaiak alatt csak az országok félrevezető politikusait érti, nem pedig a nemzeteiket. Lukasenka véleménye szerint Európa ilyen magatartása annak tudható be, hogy az országok nem függetlenek a politikájukban és gyarmati függőségben vannak az USA-tól.

Az USA és Nyugat-Európa országainak kapcsolatai a központ és gyarmat viszonyon alapszik – értékelte a helyzetet Lukasenka, majd megemlítette a nemrégiben történt kémkedési incidenst, amelyben az USA Nemzetbiztonsági Ügynöksége (NSA) és Dánia európai vezetőket hallgattak le 2012. és 2014. között. Kiemelte, hogy Oroszország marad Minszk legfőbb partnere a továbbiakban is.

A Süddeutsche Zeitung által már korábban közölt információk szerint az NSA és Dánia 2012. és 2014. között számos európai politikust lehallgatott, különösen Angela Merkel német kancellárt, Frank -Walter Steinmeier akkori külügyminisztert, valamint Peer Steinbrück, a Szocialista Demokrata Párt kancellárjelöltjét is.