2024. április 20., szombat

Megtalálták Leonardo da Vinci élő leszármazottait

Összesen 14 ember állíthatja azt, hogy Leonardo da Vinci, a legendás reneszánsz festő, a Mona Lisa megalkotójának leszármazottja, tudósít a Vajdasági RTV.

A Human Evolution folyóiratban megjelent eredmények az új genealógiai fából származnak, amely a 21. generáción és négy ágon megy keresztül.

A kutatás egy része da Vinci DNS-projektjének, amelynek az a célja, hogy bebizonyítsák, hogy a maradványok hozzá tartoznak, emellett, hogy jobban megértsék a tehetségét és látásélességét.

A tanulmányokat készítő kutatók azt írják, hogy történelmi szempontból lelkesen várták ezeket az eredményeket, hiszen nagyon sok mindenre választ adhat, mint pl. a miben rejlett a zsenialitása, milyen volt a fizikai ereje, esetleg információt kaphatnak az idő előtti öregedéséről, egészségi állapotáról, illetve lehetséges örökletes betegségeiről.

A kutatók különféle történelmi dokumentumokból, nyilvános és privát archívumokból, gyűjtötték össze az információkat, emellett da Vinci leszármazottaitól is kaptak információkat.

Habár a tanulmány igen kevés információt oszt meg a leszármazottakról, hogy megőrizzék a magánéletüket, Agnes Sabato és Aleksandro Vezosi, a kutatók annyit elárultak a CNN-nek, hogy az örökösök 1 és 85 év közöttiek.