2024. április 20., szombat

Regisztrációs buktatók

Melyik személygépkocsi megy át a műszaki vizsgán?

Július 5-étől kamerával felszerelt műhelyekben végzik a műszaki vizsgát az illetékesek, ennélfogva több sofőr is szembesült azzal a ténnyel, hogy mostantól az eddiginél is szigorúbb feltételek közepette hosszabbíthatja meg kocsijának regisztrációját.

Ebből kifolyólag a hozzáértők azt tanácsolják, hogy a vizsga előtt tüzetesen nézessék át az autót valakivel, mert akár kétszer is fizethetnek, ha egy apró hibát nem javítanak ki három napon belül.

Mint a Vesti hírportál közölte, leggyakrabban a nem működő indexek és a megfelelő felszerelés hiánya miatt buknak el a polgárok a műszaki vizsgán, amely amellett, hogy most drágább, egyesek szerint az eddiginél szigorúbb is.

Az illetékes műszaki vizsgát végző műhelyek egyesületének képviselői szerint az a legnagyobb probléma, hogy a polgárok felkészületlenül jelennek meg.

A szakemberek kiemelik, sokan úgy érkeznek a helyszínre, hogy az autón látható károsodások vannak, ami automatikusan azt jelenti, hogy a jármű nem fog átmenni a műszaki vizsgán.

Hasonlóan vélekedik Vlada Marinković, a Műszaki Vizsgáztatók Nemzeti Egyesületének (NATEP) elnöke is, aki szerint az a legnagyobb baj, hogy a legtöbb ember az utolsó pillanatban érkezik a műhelybe.

– A felsoroltak mellett olyan dolgok nem működnek a személygépkocsin mint az irányjelző, az ablaktörlők, a stoplámpa és hasonlók. Ezek csakugyan komoly problémák, hiszen minden alkalommal használni kéne őket. Ha pedig a polgár olyan műhelybe érkezik, ahol fel is veszi a vizsgát, arra mérget vehet, hogy nem megy át – magyarázta a szakember, aki arra is rámutatott, hogy ha az autóvezetők három napon belül nem orvosolják a fenti problémákat, ismét ki kell fizetniük a műszaki vizsga díját.

– Ha lejár a személygépkocsi regisztrációja, nem szabad a járművet tovább vezetni. Ha ez mégis megtörténik, a kamera azt is felveszi, így jókora büntetést is ki kell fizetnie az érintettnek – húzta alá a NATEP képviselője.

Veljko Jovičić szakértő azt javasolja minden érintettnek, hogy a műszaki vizsga előtt vigye el a kocsit az autószerelőhöz, hogy ellenőrizze le a fékeket is, valamint az összes rendszert, ami szükséges a biztonságos vezetéshez.

– Külön figyelmet kell fordítani a fékek témájára, hiszen nem egyszer fordult elő, hogy az autó azért nem ment át a műszaki vizsgán, mert előtte kicserélték vagy szervizeltették a fékalkatrészeket. Ez azért történik, mert a legtöbb esetben ezeknek a frissen cserélt rendszereknek kell egy kis idő, hogy „bejáratódjanak” és hogy elérjék az optimális értékeket. Az is problémát okoz, hogy a legtöbb szerbiai sofőr ritkán cseréli a fékolajat, és akkor sem teljesen szakszerűen – mutatott rá a szakértő.

Mint a szakemberek kifejtették, a legtöbb esetben maguk a sofőrök is ellenőrizhetik a személygépkocsit, legalábbis az olyan részeit mint az irányjelzők és a többi lámpák, mert ha nem működnek, az autó automatikusan nem megy át a vizsgán.

Hasonlóan átnézhetik az ablaktörlőket is, a zárrendszert, az öveket, az ajtókat, valamint a kötelező felszerelés állapotát is.